12 slags djur du skall undvika

Djurvärlden är inte bara full av söta kattungar och mjuka koalor. En hel del djur är så giftiga att man får passa sig.

Scorpion

Ormar är väl de mest kända – och mest fruktade – av alla giftiga djur, men om man synar djurvärlden i sömmarna, hittar man faktiskt giftiga medlemmar i nästan alla djurgrupper. Här är en lista över de viktigaste, så att man vet när man skall hålla sig på avstånd.

Däggdjur

Giftiga däggdjur är inte så vanliga, men det australiska näbbdjuret har två kraftiga sporrar på bakbenen. De är förbundna med giftkörtlar, som kan ge starka smärtor. Många näbbmöss har också giftig saliv, så man skall hantera dem försiktigt.

Fåglar

Pitohuier, en liten grupp fåglar som finns på Nya Guinea, har ett gift i huden, som är så kraftigt att människor kan bli känslolösa i ansiktet, om de hanterar fåglar och därefter till exempel gnuggar sig i ansiktet utan att först tvätta händerna.

LÄS ÄVEN:De farligaste djuren i Sverige

Kräldjur

Det är hos kräldjuren man hittar de vanligaste och mest fruktade giftiga djuren. Väldigt många ormar är giftiga, och en stor del av dem är livsfarliga för människor. Hos de andra kräldjursgrupperna är giftiga djur mycket sällsyntare. Faktiskt finns det bara två ödlor, som kan ge problem.

Amfibier

Bland grodor och salamandrar hittar man några av världens giftigaste djur. De har inte gifttänder av det slag man hittar hos ormar utan bildar gift i huden eller i särskilda körtlar på nacken eller i ryggen. Hos några arter är giftet så starkt att det kan vara helt livsfarligt att vidröra djuren utan att ha handskar på sig.

Fisk

Det finns en hel del giftiga fiskarter. Hos dem är giftkörtlarna i regel förbundna med taggar i fenorna eller på gälarna. De används uteslutande som försvarsvapen och inte till jakt. Det finns dock en liten grupp djuphavsfiskar, som verkar ha en gifttand. De jagar säkert sitt byte med detta vapen.

Blötdjur

Giftiga blötdjur är sällsynta, men bland konsnäckorna finns det flera mycket giftiga och även mycket aggressiva arter. Det har skapat problem för många människor, eftersom dessa djur också har mycket vackra skal, som är populära samlarobjekt. Det har kostat en del samlare sjukhusvistelser och i några fall livet.

Insekter

Det finns tusentals giftiga insekter – alla som har varit i närkontakt med ett bi eller en geting vet hur smärtsamt det kan vara. Lyckligtvis är djuren farliga enbart om man är allergisk mot deras gift. Annars är de ”bara” obehagliga och smärtsamma.

Spindlar

Alla de tusentals spindlar som finns världen runt är giftiga, men det är bara få som kan ge problem för människan. Det finns dock ett litet antal som är livsfarliga att komma i närkontakt med.

Skorpioner

Skorpioner är välbekanta giftiga djur, och med sina stora klosaxar och spetsiga gifttagg i svansen ser de också mycket skräckinjagande ut. Många av arterna är absolut också farliga, och helt allmänt skall skorpioner behandlas med respekt och försiktighet.

Skolopendrar

De blixtsnabba skolopendrarna, som lever i skogarnas markskikt överallt på jorden, är i regel bara farliga för sina bytesdjur, men några arter har så stora giftiga mundelar att de kan bita hål i människohud, och då kan man få allvarliga problem.

Tusenfotingar

Tusenfotingar är normalt några av de mest fredliga djur man kan tänka sig, och de har varken tänder, gifttaggar eller annat att stickas med. Vissa arter kan emellertid avge mycket starka gifter, om de angrips, och det kan vara livsfarligt för människor, som kanske har ett sår på handen, eller som sticker ett finger i munnen utan att först ha tvättat sig.

Vill du veta vilket djur som är giftigast? Vi ger dig hela listan över världens giftigaste djur!

Maneter

Det kan vara lämpligt att spara de primitivaste men också avgjort farligaste djuren till sist. Maneter kan vara obehagliga att komma i närkontakt med, vilket alla vet som råkat ut för att simma på en brännmanet. I tropikerna finns det emellertid små maneter, som är så giftiga att man helt enkelt dör, om man inte kommer under behandling.

Källa: www.animaldanger.com