Gamma star

Stjärna exploderade i universums barndom

Astronomer har observeret en gammablixt från en exploderande stjärna, som var bland de första i universum.

28 februari 2012

Då universum bara var 520 miljoner år gammalt, slutade en enorm stjärna sina dagar i en kraftig supernovaexplosion. Stjärnans inre förvandlades till ett svart hål, som de yttersta resterna av stjärnan snabbt föll in i. I samband med det sändes det ut kraftig strålning, bland annat en kortvarig urladdning av energirik gammastrålning.

Den så kallade gammablixten varade bara i fem sekunder men fångades ändå upp av NASA-teleskopet Swift. Genom att analysera gammablixtens efterglöd har astronomerna kommit fram till att strålningen färdats genom rymden i 13,14 miljarder år.

Därmed är den exploderande stjärnan, som gammablixten kommer från, det tidigaste objekt som hittills har observerats. Stjärnan måste därför ha varit bland de första som bildades i universum.

Då gammastrålarna sändes ut var universum bara en tiondel så stort som i dag. Eftersom universum hela tiden utvidgar sig, är gammablixten, som har fått beteckningen GRB 090429B, även det mest avlägsna objekt som astronomerna hittills har upptäckt.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: