Uranus_solar system theme

Uranus: Isjätten

Visste du att planeten Uranus är den planet i solsystemet som har kallast atmosfär? Läs flera fakta om Uranus här.

5 maj 2014 av Lone Djernis Olsen

Planeten Uranus

Planeten Uranus är en gasplanet utan fast yta. Liksom Neptunus består den av lite andra gaser än Jupiter och Saturnus, och därför kallas Uranus och Neptunus ofta för isjättar.

Uranus består till största del av väte och helium, men den stora blå gasplaneten innehåller också en del vatten, ammoniak och metan.

Uranus är den planet i solsystemet som har kallast atmosfär, där temperaturen kan falla ända ned till minus 224 grader. I toppen av atmosfären är molnen skiktade. De översta molnen består av metan och därunder är ett lager av vattenmoln. I planetens centrum finns en fast kärna av sten och is.

Uranus roterar runt sig själv liggande

Uranus är omgiven av ringar, precis som Saturnus, men de är mycket svårare att se. Planeten roterar runt sig själv precis som andra planeter, men till skillnad från de andra planeterna i solsystemet, roterar Uranus runt en axel som nästan ligger ner. Därför har Uranus sina poler där de andra planeterna har sin ekvator.

Uranus är en ensartad planet utan moln

Den enda sond som har besökt Uranus är Voyager 2 som flög tätt förbi 1986. Voyager studerade Uranus atmosfär och det vädersystem som skapas av dess liggande rotation. Vindhastigheterna på Uranus kan komma upp i 900 km/h. Därutöver visade Voyager 2:s bilder att Uranus är en mycket ensartad planet, utan de strimmor av moln eller stormar som man finner på de andra gasplaneterna.

Läs mer om de andra planeterna i solsystemet.

Fakta om Uranus

Radie: 25 362 km Antal månar: 27 Avstånd till solen: 2 876 679 082 km Uranus temperatur: -205 °C (i genomsnitt)

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: