Sotra Facula

Titans vulkaner innehåller vatten

Nya bilder avslöjar särpräglade vulkaner på Saturnus största måne.

11 april 2011

Rymdsonden Cassini har visat att Saturnusmånen Titan på ytan har minst tre så kallade kryovulkaner. Det är vulkaner som i stället för glödhett smält berg spyr ut vatten eller andra flyktiga ämnen. Eftersom Titans yttemperatur är minus 180 grader, är vatten med en temperatur på litet över noll grader varmt i förhållande till omgivningen.

Landskapet på Titan består annars mest av is, som på grund av den låga temperaturen är lika hård som berggrunden här på jorden. Titan omges av ett molnlager, som gör det omöjligt att se ytan, och därför har Cassini använt radar vid kartläggningen. Sedan 2004 har sonden upprepade gånger flugit över området Sotra Facula, så att man efterhand kunnat skapa en tredimensionell bild av detta. Det visar ett bergsområde med i alla fall tre vulkaner.

Mountains on Titan

Därutöver finns det ytterligare två stora berg, varav det ena har en tydlig krater. Bergen bildar en flera hundra meter lång kedja, där det finns tydliga tecken på att vulkaniskt material strömmat ned för sidorna. Man har inte sett något utbrott från vulkanerna, så därför är det ännu bara en teori att de spyr ut vatten.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: