Pluto hav top

Pluto kan dölja underjordiskt hav

Nya upptäckter placerar Pluto på listan över planeter och månar i solsystemet som kan rymma vatten. Forskarna tror att havet kan vara 100 kilometer djupt.

30 november 2016 av Karine Kirkebæk

Under Plutos frysta och karga yta kan det gömma sig ett stort hav av vatten.

Det säger forskare efter att ha tittat närmare på en del av den data som som sonden New Horizons har skickat hem sedan den flög förbi Pluto 2015.

Det har tidigare spekulerats om huruvida Pluto kan ha att flytande hav, men nu har forskarna hittat nya bevis.

Havet ger Pluto extra vikt

Månen Charon och Pluto befinner sig i en så kallad bunden rotation i förhållande till varandra. Det innebär att de alltid har samma sida vänd mot varandra – precis som månen har till jorden. Det beror på den kraftpåverkan som de två objekten har på varandra.

Forskarna anser att den extra vikten från ett stort och tungt underjordiskt hav är den mest sannolika förklaringen på den bundna rotationen mellan Pluto och Charon.

Ytan utvidgar sig

New Horizons har visat forskarna att Plutos yta är en isig blandning av fruset vatten, kväve och metan.

Forskarna har kunnat se tecken på att ytan har utvidgat sig och det händer när vatten fryser. Det är en annan förklaring på att Pluto kan rymma vatten, som alltså håller på att frysa till is.

Havet kan vara 100 kilometer djupt

Plutos hav kommer förmodligen att innehålla issörja, ligga 150-200 kilometer under ytan och vara 100 kilometer djupt. Det är en bedömning av planetforskaren Francis Nimmo från Unviersity of California i USA.

Francis Nimmo anser att havet främst består av vatten med ammoniak eller andra ämnen som hindrar att vattnet fryser till is i de fjärran delarna av solsystemet.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: