Kom HELT tæt på Pluto

Kom RIKTIGT nära Pluto

Nedslagskratrar från meteoriter och en rynkig yta. Nya bilder från sonden New Horizons viser Pluto i detalj.

3 maj 2016

En öde, kall och karg värld av berg, ödemarker, kratrar och raviner uppenbarar sig på den serie av utmärkta bilder som Nasas New Horizons-sond fortsätter att skicka hem till jorden från solsystemets utkant.

Bilderna härrör från sommaren 2015, men på grund av det extrema avståndet är det en långsam process att ladda ned bilderna till jorden.

Pluto har aldrig varit mer detaljerad

Bilderna är de skarpaste någonsin av planeten och de togs på ett avstånd av cirka 17 000 kilometer, bara en kvart innan sonden den 14 juli 2015 kom som närmast Pluto.

Precis före förbiflygningen brassade kameran på och fångade ett 800 kilometer långt och 80 kilometer brett bälte av olika landskapstyper.

Bilderna visar bland annat en isslätt, som man har döpt till Sputnik Planum, och en bergskedja vid namn al-Idrisi-bergen.

Detaljrikedomen på de nya bilderna är överväldigande och ger oss en unik inblick i en värld vi hittills bara har förknippat med en liten ljusfläck på solsystemets bakgård 4,76 miljarder kilometer härifrån.

Pluto är allt annat än en tråkig isklump

Pluto gömmer inte bara på bergskedjor och kratrar utan bjuder även på fem månar, ett ishjärta och en atmosfär som förnyar sig själv. Läs mer i artikeln:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: