Neptune_solar system theme

Neptunus: Stormig isjätte

Visste du att planeten Neptunus har några av de hårdaste vindarna i solsystemet och att vindhastigheten kan nå ända upp till 2100 km/h? Och att Neptunus kallas för en isjätte? Läs fler fakta om Neptunus här på sidan.

5 maj 2014 av Lone Djernis Olsen

Planeten Neptunus

Planeten Neptunus är den yttersta planeten i solsystemet. Den består mest av gas, har ingen fast yta är liksom sin granne Uranus det man kallar en isjätte.

Neptunus är uppbyggd mycket likt sin granne Uranus. Planeten har ingen fast yta utan består av gas. Det mesta av gasen är väte och helium men Neptunus innehåller också en stor del vatten, ammoniak och metan. I centrum har Neptunus en kärna av is och sten.

Solsystemets kraftigaste stormar hittar man på Neptunus

Neptunus har endast haft besök av en rymdson, nämligen Voyager 2, som flög förbi planeten 1989. Neptunus har till skillnad från Uranus aktiva och synliga stormar i sin atmosfär, och Voyager 2 fotograferade en stor storm på planetens södra halvklot. Vindarna på Neptunus hör till de hårdaste i solsystemet och vindhastigheten kan nå ända upp till 2100 km/h.

Neptunus förutsades innan den observerades

Neptunus var den första planet vars existens var en teoretisk förutsägelse innan den verkligen observerades. Det var små variationer i Uranus bana som gjorde att den franska astronomen Alexis Bouvard drog slutsatsen att det måste existera ännu en planet. Flera år senare, 1846, observerades Neptunus precis där Bouvard hade förutspått.

Läs mer om de andra planeterna i solsystemet.

Fakta om Neptunus

Radie: 24 622 km Antal månar: 14 Avstånd till solen: 4 503 443 661 km Neptunus temperatur: -220 °C (i genomsnitt)

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: