Crater on Mars

Blir meteoritkratrar alltid runda?

Meteoritnedslag är så energirika att de framkallar en explosion.

5 mars 2012

Det kan verka besynnerligt att nästan alla kratrar är runda, eftersom himlakroppar som jorden, månen och Mars kan träffats av meteoriter från precis alla möjliga håll. Det beror emellertid på att meteoritnedslag är så energirika att de orsakar en veritabel explosion på ytan.

Meteoriterna kommer farande med mycket höga hastigheter, mellan 40000 och 250000 kilometer i timmen, och därför har även en liten meteorit en enorm rörelseenergi.

När meteoriterna träffar en himlakropps yta, friges denna energi omedelbart och blir till värme, så att kratrarna mest av allt liknar resultatet av en bombsprängning och alltså är runda oavsett varifrån meteoriterna kommer. Kratrarna blir då också betydligt större än meteoritstenarna.

I en del fall blir emellertid kratrarna avlånga. Det sker om meteoriterna träffar himlakroppen med en mycket liten vinkel på mindre än 10 till 15 grader. Dessutom kan det bildas avlånga kratrar från meteoritstenar, om de har spruckit i flera mindre bitar på väg mot planetens yta, som därför träffas på flera ställen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: