Varför har månen faser?

Vad är anledningen till att vi bara ser en del av månen? Skuggar jorden solen, eller kan vi bara se en del av månens belysta sida?

1 september 2009

Båda svaren är korrekta – men kanske mest det sista. Det är nämligen sällsynt att jorden skuggar solen så att solljuset inte kan nå fram till månen. Dessa månförmörkelser uppträder endast ett par gånger om året. Förutsättningen är att solen, jorden och månen ligger exakt i linje med varandra.

Om man bortser från dessa händelser skiner solen alltid på månen och ger därmed en markant uppdelning i belyst och obelyst halvklot. Att vi upplever månens olika faser inom loppet av en månad är ett uttryck för hur dessa halvklot tar sig ut sedda från jorden.

Är månen till exempel full, vänder den hela den belysta sidan mot oss. När månen fortsätter i sin omloppsbana runt jorden ser vi allt mindre av den belysta delen, och efter cirka två veckor har månen nått den punkt där den är närmast solen. Den är därmed osynlig för oss, eftersom den vänder sin obelysta sida mot oss – och även för att den nu uppträder på himlen på dagen. Principen kan illustreras genom att man tar en liten boll, till exempel en bordtennisboll, målar den ena halvan svart och betraktar den på ett par meters avstånd i olika vinklar.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: