Månförmörkelse röd

Månförmörkelse - vad är det och när inträffar det i Sverige?

Vid månförmörkelse rör sig månen in i jordens skugga, men den blir inte svart – utan röd. Vad är det för fenomen och när går det att se igen? Läs om bakgrunden till månförmörkelser här.

20 juli 2017 av Karine Kirkebæk

Månförmörkelse: När månen blir blodröd

Medan ljuset släcks och det blir helt svart i delar av världen under en solförmörkelse, är månförmörkelsen ett något vackrare naturfenomen. Under de rätta förhållandena blir månen blodröd och därför kallas detta fenomen ibland för "blodmåne".

Man behöver inte någon utrustning för att titta på en månförmörkelse, som man gör med en solförmörkelse då man bör använda skyddsglasögon. För ljuset vid en månförmörkelse är svagare än ljuset från en vanlig fullmåne.

Vad är månförmörkelse?

En månförmörkelse uppstår när en fullmåne förflyttar sig in i skuggan bakom jorden. Månens bana runt jorden lutar cirka 5 grader och därför ska det till särskilda omständigheter för att det ska uppstå en månförmörkelse. Det ska vara fullmåne - och solen, jorden och månen måste ligga exakt i linje. Och månen ska skära ekliptika som är jordens bana runt solen.

Klicka på teckningen för att se den i större version. Solen bildar en kägelformad skugga bakom jorden, och när månen rör sig in i denna skugga – umbran – uppstår en månförmörkelse. FOTO: Creative Commons/Sagredo

Skuggan kan delas upp i flera områden. Den delvisa skuggan kallas för penumbran och den fulla skuggan kallas umbran. Umbran är kägelformad och fortsätter en miljon km bakom jorden. Och då månen "endast" ligger 384?400 km från jorden, kan den röra sig in i det skuggiga mörkret.

Tre typer av månförmörkelse

Det finns tre olika typer av månförmörkelse: total månförmörkelse, delvis månförmörkelse och penumbral månförmörkelse.

Total månförmörkelse

Vid en total månförmörkelse befinner sig månen sig i jordens totala kägelformade skugga som heter umbra. Här finns inget solljus. Det är vid denna typ av månförmörkelse som fenomenet "blodmåne" uppstår.

Månen skickar inte ut något ljus själv – precis som jorden inte heller gör. Och det kan verka märkligt att det just är i umbran där det inte är något solljus som månen färgas röd. Men det beror på att jordens atmosfär böjer ljuset och att det endast är rött och orange ljus som har lång våglängd som kan passera genom atmosfären och tränga in i umbraskuggan.

Det blåaktiga ljuset som har kort våglängd sprids av luftmolekyler och luftpartiklar, och når därför inte fram till månen. När det röda ljuset träffar månen reflekteras det och ger månen dess röda sken. Om jorden inte hade haft en atmosfär skulle månen bara blivit helt mörk under förmörkelsen.

Vid en full månförmörkelse blir månen blodröd, på grund av att det endast är rött ljus, alltså ljus med lång våglängd, som kan tränga igenom atmosfären. FOTO: Creative Commons/Tomruen

Delvis månförmörkelse

En delvis månförmörkelse uppstår när endast delar av månen träffar umbran. Här ser det ut som om den del som är i umbran är borta. Som om någon tagit en tugga av månen.

Månen på väg in i umbran och därför delvist förmörkad. FOTO: Creative Commons/JJ Harrison

Penumbral månförmörkelse

Vid en penumbral månförmörkelse är månen endast i området penumbran, där det endast delvis är skugga. Vid denna typ av förmörkelse ser månen mörkare ut än normalt.

Eftersom vägen in till umbran alltid går genom penumbran innebär en total månförmörkelse alltså alltid även en delvis månförmörkelse.

Hur länge varar en månförmörkelse?

En månförmörkelse skiljer sig även från solförmörkelser genom att vara ett mer utdraget fenomen. En total solförmörkelse varar bara ett par minuter, medan en månförmörkelse vara i många timmar. 

När upplever vi månförmörkelse igen?

Månförmörkelser är precis som solförmörkelser ett sällsynt fenomen och eftersom inträffade en månförmörkelse så sent som den 7 augusti 2017 dröjer det ett tag innan vi kan se en partiell eller total månförmörkelse igen.

  • 31 januari 2018 – total månförmörkelse

  • 27 juli 2018 – total månförmörkelse

  • 21 januari 2019 – total månförmörkelse

Utforska de djupaste haven och de mest avlägsna galaxerna

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: