Moon

Månen

Visste du att allt som allt 12 människor har besökt månen? Och att månen är nästan lika gammal som jorden? Läs fler fakta om månen här.

5 maj 2014 av Lone Djernis Olsen

Månen

Månen är ett karg och öde klot utan atmosfär. Den kretsar runt jorden och vänder alltid samma sida mot oss.

Månen har besökts av människor totalt sex gånger och den är tills vidare det enda främmande klot som människan har satt sin fot på. Totalt har tolv människor gått på månen. Det skedde åren 1969 till 1972, och alla tolv astronauter var amerikaner. Astronauterna utförde vetenskapliga försök och tog med sig totalt 382 månstenar och stoft tillbaka till jorden. Månstenarna används i dag i vetenskapliga försök.

Månen har brännheta dagar och iskalla nätter

Temperaturen på månens yta varierar mycket. På dagen kommer den upp på 100 grader, och på natten faller den till nästan minus 200 grader. Månnätterna är så kalla på grund av att månen inte har någon atmosfär som kan hålla fast värmen när solen går ned.

Lär dig mer om månförmörkelse.

Astronauternas fotavtryck finns fortfarande kvar på månen

Månens yta består av klippor som är täckt av fint stoft. I stoftet kan man fortfarande se avtryck från astronauternas stövlar och månbilar, då det på månen finns varken vind eller regn som skulle kunna sudda ut spåren. Vilket också skulle kräva en atmosfär. Det sker heller aldrig jordbävningar eller vulkanutbrott på månen. Det beror på att månen är så liten att även om dess inre startade med att vara varmt och flytande, precis som jordens, har det nu svalnat.

Bildad i krock av klot

Forskarna menar att månen är nästan lika gammal som jorden, och att den bildades genom att ett annat klot krockade med jorden och slog av en bit av jorden. Den biten blev, tillsammans med klotet som träffade jorden, månen. Månens omloppsbana är låst fast till jorden på det sätt att månen alltid vänder samma sida mot jorden.

Läs mer om solsystemet.

Fakta om Månen

Radie: 1737 km Avstånd till jorden: 384 000 km

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: