Mountains on the moon

Knivskarp bild visar berg från solsystemets barndom

19 juli 2011 av Helle & Henrik Stub

Månen är full av berg, som nästan överallt är runda och nedslitna. Det hänger ihop med att de är mycket gamla – ofta mellan tre och fyra miljarder år. LRO har tagit en osedvanligt skarp bild av ett bergsområde från månens baksida nära den stora kratern Vertregt. Det är ingen tillfällighet att man hittar månbergen i närheten av en krater, och det hänger ihop med deras uppkomst.

Ett berg på månen kan ha bildats under bara några timmar i samband med ett nedslag, vid vilket miljarder ton av materia har slungats upp från det inre och på nytt fallit ned på ytan. Det är mycket annorlunda mot jordens berg. De är veckberg, som har uppstått genom att två tektoniska plattor har kolliderat. Processen är så långsam att det tar miljoner år att bilda en bergskedja på jorden.

Woman looking at the alps

I gengäld slits de snabbt ned. Alperna och Himalaya är mindre än 100 miljoner år gamla och kan inte heller bli särskilt mycket äldre, då väder och vind konstant sliter på dem. På månen sker nedbrytningen däremot oändligt långsamt på grund av de stora temperatursvängningarna och den konstanta nedslipning från det kosmiska stoftet som pågått under miljarder år.

Även om månens berg bara är gamla grushögar från nedslag, är de geologiskt intressanta, då de är 30–40 gånger äldre än jordens berg och därmed går ända tillbaka till solsystemets barndom.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: