nb_u05 rosetta

Komet är astronomisk lättviktare

De första data från förra årets mest omtalade komet, 67P Churyumov–Gerasimenko, visar att rymdstenen är överraskande lätt.

29 januari 2015 av Carsten Nymann

Den kolsvarta kometen 67P Churyumov–Gerasimenko blev världsberömd förra året, när rymdsonden Rosetta skickade ner rymdfarkosten Philae på ytan.

Nu har europeiska rymdorganisationen ESA släppt de första detaljerade upplysningarna, och de visar bland annat att kometen är lättare och mer komplex än väntat.

Komet är lätt som trä

Kometen väger 10 miljarder ton, vilket låter mycket. Men eftersom kometens volym är på 21,4 kubikkilometer, har den i realiteten en densitet liknande furus.

Ett annat överraskande tillkännagivande är att kometen är i väldigt liten grad enhetlig på ytan.

Komet har både grus och stoft

ESA har kartlagt 70 procent av kometen delat in den i 19 områden, som alla har olika terräng och yta.

På några ställen är kometen täckt av stoft, som har skjutits ut från dess inre i gejsrar av förångad is, på andra ställen finns det grus eller helt släta ytor.

En komet eller två?

Själva kometens härkomst är forskarna osäkra på. Dess form som påminner om en badanka pekar på att 67P kanske egentligen är två mindre - men nästan identiska - kometer som vid en tidpunkt har kolliderat.

Strömmen i Philae har sedan landningen laddats ur, men data fortsätter välla in från Rosetta, som fortfarande befinner sig i omloppsbana runt kometen.

Läs hela historien om Rosetta-uppdraget:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: