earth seen from the moon

Kan månar själva ha månar?

2 maj 2011

Teoretiskt sett kan månar mycket väl ha månar, men det finns inte en enda måne i solsystemet, som har en så kallad submåne. Skall en måne kretsa runt en planet, får avståndet inte vara större än att planetens tyngdkraft dominerar. Det område där planetens tyngdkraft är så stark att den kan hålla fast en måne kallas Hillsfären. Vår egen jord har till exempel en Hillsfär med en radie på 1,5 miljoner kilometer och kan därför lätt hålla fast månen, som ligger mindre än 400000 kilometer bort.

Månar har också Hillsfärer. Jordens måne är något mindre än jorden, och dess Hillsfär har därför en radie av bara 60000 kilometer. Månen borde därför kunna hålla fast några submånar. På grund av tidvattenkrafter mellan jorden och månen är banorna emellertid instabila inom månens Hillsfär. Beräkningar visar att en submåne till månen därför efter bara några år skulle kollidera med denna.

Att månar sällan har submånar beror inte bara på instabila banor, utan också på att de flesta månar är små. En submåne kan därför lätt hamna utanför månens Hillsfär och i stället befinna sig i planetens Hillsfär.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: