Asteroide_top

OSIRIS-REx rycker åt sig asteroidprov på fem sekunder

I dag ger sig Nasas robotsond OSIRIS-REx ut på en tre år lång resa till asteroiden Bennu. Där ska sonden hämta historiens första markprov direkt från en asteroid föra tillbaka det till jorden.

5 september 2016 av Mikkel Meister & Karen Grubbe

Sug in 60 gram jord från en asteroid i en behållare – och för hem provet säkert till jorden.

Så lyder uppdraget för Nasas robotsond OSIRIS-REx som i dag ger sig iväg mot den lilla asteroiden Bennu. Där ska sonden, i en hastighet på 100 000 kilometer i timmen och en tidsram på enbart fem sekunder hämta ett prov direkt från källan och ta hem det säkert till jorden.

OSIRIS-REx får skjuts mot asteroid

Efter lanseringen går sonden till en början i omlopp runt solen. Men efter ett år vänder OSIRIS-REx tillbaka till jorden, som ska ge den en knuff och slunga den mot Bennu.

Knuffen är början på ett noga planerad precisionsmanöver som leder till att robotsonden ska ankomma till Bennus bana år 2019 på samma tid och plats som asteroiden, men dock lägga sig lite framför den.

Där ska sonden kretsa runt asteroiden i ett år och på ett avstånd på fem kilometer närstudera och kartlägga den 500 meter stora asteroiden.

Provet måste väga minst 60 gram

OSIRIS-REx är formad som en kub och mäter cirka tre meter på varje sida. Instrumenten inkluderar bland annat tre avancerade kameror, en höjdemätare samt en uppsättning av spektrometrar.

Robotsondens viktigaste verktyg är dock utan tvekan robotarmen som ska ta det minst 60 gram tunga provet från Bennu.

När den tre meter långa armen rör vid asteroiden skickar den iväg en kraftig stöt av kväve mot ytan som gör att stoff och sten virvlar upp och landar i en behållare vid armens huvud. OSIRIS-REx har tillräckligt med kväve för tre stötar på ateroiden.

Uppdraget ska ge astronomerna en klarare bild av de 14 000 asteroider som kretsar farligt nära jorden så att en katastrofal kollision med en asteroid kan undvikas.

Så tar OSIRIS-REx proven

1. Farkosten sänker farten

När OSIRIS-REx är nära Bennu sänker sonden hastigheten en aning och vecklar ut griparmen med den specialdesignade huvudet.

2. Griparmen rör vid asteroiden

Under de fem sekunder som grip armen rör vid asteroiden skickar en anordning iväg en kraftig stöt med kväve mot steroidens yta så att sten, damm och jord virvlar upp i de två behållarna i griparmens huvud.

3. Proven placeras i kapseln

Armen drar in huvudet med proven i kapseln som skyddar proven under den långa resan hem mot jorden.

OSIRIS-Rex avslöjar asteroider på katastrofkurs

Läs mer om hur asteroider hotar mänskligheten i vår stora artikel.

Asteroiden Bennu

Bennu är ett så kallat jordnära objekt, en asteroid som har en diameter på cirka 500 meter. Enligt Nasas beräkningar kan asteroiden närma sig jorden runt år 2182 och i värsta fall kan den träffa oss med en energi motsvarande 80 000 Hiroshimabomber.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: