nb_u20 Virgin

Virgins nya rymdfarkost är snart redo för avfärd

Äventyraren Richard Branson och rymdresebolaget Virgin Galactic drabbades av ett allvarligt bakslag när rymdfarkosten SpaceShipTwo störtade i höstas. Nu står efterträdaren redo i den amerikanska Mojaveöknen.

12 maj 2015 av Morten Kjerside Poulsen

I augusti 2014 skulle Virgin Galactic ha skickat upp de första turisterna i rymden, men istället var det planerna som sköts upp och sedan kraschade när företagets rymdfarkost SpaceShipTwo störtade i oktober 2014.

Pilot dog vid krasch

Kraschen inträffade under ett test av en ny hybridraketmotor, där nylon hade ersatt gummi som bränsle. 11 sekunder efter att raketmotorn aktiverats slets SpaceShipTwo i bitar. Andrepiloten dödades och förstepiloten skadades allvarligt under olyckan i den amerikanska Mojaveöknen.

Explosionen inträffade i luften och spred ett 56 kilometer långt spår av vrakrester i Mojaveöknen.

I luften 2015

I en hangar i samma öken håller man nu på att bygga det nya SpaceShipTwo. Virgin Galactic berättar att kabinen och vingarna gradvis börjar ta form, och satsar på att den nya rymdfarkosten kan påbörja testfasen innan slutet av 2015.

Nya SpaceShipTwo håller för ögonblicket på att byggas i en hangar i Mojaveöknen. Foto: Virgin Galactic

Precis som sin föregångare ska nya SpaceShipTwo lyftas upp till 15 kilometers höjd under vingarna på lyftflygplanet WhiteKnightTwo. Därifrån ska rymdfarkostens raketmotor skicka rymdturisterna upp till 100 kilometers höjd, där de kommer uppleva tyngdlöshet.

SpaceShipTwo har plats för sex turister och väntelistan är redan lång.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: