Virgin Galactic

Rymdäventyr fortsätter trots krasch i Mojaveöknen

Rymdfarkosten SpaceShipTwo slutade som vrakdelar i Mojaveöknen, men olyckan sätter inte stopp för rymdprojektet, som ska skicka turister ut i rymden.

4 november 2014 av Mikkel Skovbo

SpaceShipTwo störtade i Mojaveöknen i USA den 31 oktober 2014, sannolikt efter ett fel i rymdfarkostens roder. Rymdfarkosten skulle ut på testflygning inför nästa års planerade uppsändande av turister i rymden.

Se vrakdelarna från SpaceShipTwo här:

Rymdturism dör inte med SpaceShipTwo

En pilot dog och en annan skadades allvarligt vid kraschen, som var ett hårt slag för Richard Bransons företag vilket ligger bakom rymdprojektet, Virgin Galactic.

Teamet bakom rymdäventyret vägrar dock att kasta in rymdhandduken:

"Framtiden bygger på svåra dagar som denna, men vi är skyldiga teamet som har arbetat hårt på det här projektet, att förstå det här och fortsätta framåt", skrev Virgin Galactic redan dagen efter olyckan.

Rymdplanerna blir troligtvis uppskjutna efter SpaceShipTwo-olyckan som nu ska utredas. Men Richard Branson försäkrar att om felet kan rättas till så fortsätter arbetet på att skicka i väg människor på rymdresa.

SpaceShipTwo skulle göra Angelina Jolie tyngdlös

Enligt planen skulle framstående rymdturister som Tom Hanks, Angelina Jolie och Ashton Kutcher redan nästa år resa 110 km ut i jordens atmosfär i SpaceShipTwo. Turen på nästan 1,5 miljoner kronor per säte inkluderade bl.a. fem minuter av tyngdlöshet.

Vill du veta mer om SpaceShipTwo?

Läs allt om rymdfarkosten i Illustrerad Vetenskaps arkiv:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: