space capsule

Varför använder rymdkapslar inte bromsraketer?

Rymdkapslar och rymdfärjor går in i atmosfären med en hastighet av flera tusen kilometer i timmen, när de är på väg tillbaka mot jorden. Skulle det inte vara mer praktiskt, om de tände bromsraketer och gick ned långsamt?

22 juli 2013

En landning vid vilken en rymdkapsel eller en rymdfärja bara bromsas med raketer är omöjlig, då manövern skulle kräva mycket mer bränsle än rymdfarkosten kan ta med ut i rymden. Därför är hemfärden från en vistelse i rymden alltid dramatisk och alls inte ofarlig.

När astronauter skall lämna rymdstationen, befinner denna sig i en omloppsbana runt jorden med en hastighet av cirka 28000 kilometer i timmen. Astronauterna sätter sig i sin kapsel, som därefter kopplas loss från rymdstationen. Kapseln driver till ett säkert avstånd, innan bromsraketerna tänds.

De är tända i högst ett par minuter, och under denna tid avtar farkostens fart med endast ett par hundra kilometer i timmen. I en stor båge far den in i atmosfären och omges som en meteorit av röda och orange lågor, medan den bromsas. En keramisk värmesköld skyddar astronauterna mot de höga temperaturerna, och nedfärden skapar en chockvåg, som leder den värsta värmen utanpå kapseln.

När kapseln är 5–10 kilometer över jordytan, har hastigheten sänkts till 200–300 kilometer i timmen. Fallskärmarna öppnar sig, och nu väntar själva landningen. Även om en liten bromsraket till sist tänds, kan kontakten med jorden bli brysk och jämföras med en kontrollerad bilkrock.

Felaktig inflygningsvinkel är ödesdiger

Det är viktigt att träffa atmosfären i rätt vinkel. Är inflygningsvinkeln felaktig, kan värmeskölden bli överbelastad och rymdskeppet brinna upp.

Över 7,2 grader : Atmosfären träffas med alltför hög fart. G-påverkan och värme dödar besättningen.

5,2–7,2 grader: Endast i denna smala korridor cirka 120 kilometer över jordytan kan rymdfarkosten återinträda i atmosfären.

Under 5,2 grader: Rymdfarkosten kan inte bryta genom atmosfären och studsar i stället ut i rymden igen.

Olycklig ryss slog ut tänderna

Då kosmonauten Boris Volynov 1969 skulle landa sin rymdkapsel, vecklade fallskärmarna inte ut sig ordentligt. Bromsraketerna avfyrades inte heller, och Volynov fick alla sin tänder krossade i det våldsamma nedslaget.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: