Challenger eksplosion

Upplev Challengerrymdfärjans sista sekunder

För 30 år sedan skakades USA av Challengerkatastrofen som kostade sju astronauter livet. Återupplev slutet för rymdfärjan och utredningen efteråt där frost över Florida och en hård gummiring visade sig spela en stor roll.

5 januari 2016 av Morten Kjerside Poulsen

Medarbetarna på markkontrollen stirrar på sina skärmar. De kan inte tro vad de ser. På en bråkdels sekund har den På et splitsekund har den annars perfekta uppskjutningen av rymdfärjan Challenger förvandlats till den största katastrofen i Nasas historia.

Challenger: Från start till fritt fall

Tekniker, före detta astronauter och den dåvarande amerikanska vicepresidenten George H.W. Bush går igenom Challengerkatastrofen.

Frost och slarv fällde Challenger

Nasa ignorerade rakettillverkarnas varningar om att bärraketerna inte klarade det kalla vädret. Rymdfartsorganisationen skulle förlora pengar om inte Challenger lyfte.

Se dokumentären om det ödesdigra beslutet och det efterföljande utredningsarbetet där även Nasas andra rymdfärjekatastrof med Columbia, som skedde 2003, gås igenom:

Challengerastronauter levde fortfarande efter explosionen

Alla bevis pekar mot att besättningen fortfarande levde efter den första explosionen ombord på Challenger. Framför dem väntade ett dödligt tryckfall medan rymdfärjan störtade mot Atlanten.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: