Missions to Space 2014/14

Topp 10: De viktigaste uppdragen i rymden

Vi har utsett det mest betydelsefulla bland tio viktiga rymdprojekt. Håller du med? Se vinnaren och rösta på det rymdprojekt som du anser är det viktigaste.

Läs om vinnaren här, ladda ned hela vårt Topp 10 och lämna din röst nedan.

Det viktigaste rymdprojektet: Apolloprogrammet

Var femte invånare i världen följde Neil Armstrong via tv när han satte ner foten i måndammet den 20 juli 1969. Aldrig tidigare hade en människa landat en farkost på ytan av en främmande planet, klivit ur och gått runt. Apollo 11-uppdraget var en viktig seger för USA i rymdkapplöpningen mot Sovjetunionen.

Hela Apolloprogrammet var en stor teknisk bedrift. Många av uppfinningarna och tekniken från uppdragen användes senare på jorden vid exempelvis vattenrening och byggnadsisolering.

Uppdragen gav även vetenskapen utdelning i form av 382 kilo månsten och stoft. Astronauterna placerade också vetenskapliga instrument på månens yta. Seismometrar mätte rörelserna på månen och speglar reflekterade laserstrålar från jorden. Totalt gjorde Apollo 11 sex uppdrag.

Se de andra nio betydelsefulla rymdprojekten

För prenumeranter: Se de nio övriga kandidaterna på listan genom att ladda ned den fullständiga artikeln från Illustrerad Vetenskap nummer 12/2014 som PDF.

Längre ned på sidan kan du rösta på det rymdprojekt som du anser är viktigast.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: