Apollo Feature Image

Tema: Människan på månen

I juli 1969 tog astronauten Neil Armstrong det första steget på månen. I detta tema kan du läsa den dramatiska historien om Apolloprojektet, som de amerikanska astronauterna var villiga att sätta livet på spel för.

13 oktober 2009

”Det är ett litet steg för en människa, men ett stort steg för mänskligheten.”

Neil Armstrongs berömda ord från månen var kulmen på åtta års förberedelser, då 400000 människor hade slitit för att realisera en fantastisk dröm.

Nedräkningen till människans kanske största prestation någonsin började 1961, när president Kennedy lovade att USA innan årtiondet var slut skulle landsätta en man på månen och återbörda honom säkert till jorden. När Apollo 11 i juli 1969 landade i Stilla havet hade löftet infriats.

Projektet var ett enastående lagarbete

Apolloprojektet var extremt dyrt – omräknat till dagens penningvärde nästan 950 milliarder. Huruvida det var värt priset är fortfarande omstritt. Å andra sidan bestrider ingen att Apollo var ett helt unikt lagarbete, då en armé av vetenskapsmän, tekniker och inte minst astronauter, som var beredda att offra livet för saken, gjorde det möjligt för människan att lämna sitt hem i universum och erövra ett nytt klot.

Illustrerad Vetenskap hyllar denna bedrift med en artikelserie, i vilken du kan följa i Apolloastronauternas fotspår.

Följ dem, medan de högst upp på den största raket människan någonsin har konstruerat, skjuts ut i rymden. Medan de med 40000 km/h sätter kurs mot månen. Under de nervpirrande minuter, då de skall hitta en landningsplats mellan kratrar och stora klippblock. Och på deras farofyllda vandringar ut i den okända världen.

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: