Space-X exploderar

SpaceX exploderade med 2000 kilo mat och utrustning

En SpaceX-raket exploderade bara några minuter efter uppskjutningen. Ombord raketen fanns leveranser till den internationella rymdstationen.

29 juni 2015 av Karen Grubbe

En obemannad SpaceX Falcon 9-raket sprängdes i luften mindre än tre minuter efter att den lyfte från Cape Canaveral med kurs mot den internationella rymdstationen. Explosionen berodde troligtvis på för högt tryck i en behållare med flytande syre.

Före explosionen hade två tidigare försök under de senaste nio månaderna att skicka förnödenheter till ISS gått snett.

VIDEO - Se raketen explodera:

Först exploderade den amerikanska Orbital-Antares raket under uppskjutningen i oktober förra året, och sedan förlorade man kontrollen över den ryska Progress 59 i maj.

2000 kilo mat och utrustning gick förlorat

Med sig ombord hade SpaceX-raketen en Dragon-kapsel med 2000 kg mat och utrustning till astronauterna på den internationella rymdstationen, ISS.

Läs mer om SpaceX:s återanvändbara raketer.

Leveranserna var emellertid väl behövda. NASA menade i alla fall i april att rymdstationens astronauter med den dåvarande livsmedelslagret kommer tvingas ta till nödransoner den 24 juli och att förnödenheter kommer ta slut den 5 september.

Det datumet hade före SpaceX-uppskjutningen skjutits upp till en obestämd tidpunkt under hösten.

Utöver förnödenheterna gick diverse experiment, ett vattenfiltreringssystem och utrustning till att sätta fast två nya besättningsmoduler i rymdstationen också förlorade under explosionen.

SpaceX försöker igen

Över sommaren kommer flera uppdrag försöka nå fram till den internationella rymdstationen med förnödenheter. Redan på fredag 3 juli, kommer ännu en rysk Progress 59 försöka ta sig till rymdstationen och i augusti följer den japanska HTV-5 efter.

I september försöker SpaceX igen. Om det lyckas vet ingen men helt osannolikt är det nog inte. Företaget har tidigare trots allt skickat sex uppdrag till ISS.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: