SpaceX Launch

SpaceX skapar raketsensation

Nu har teamet bakom rymdprojektet SpaceX lyckas skjuta upp en raket och landa den säkert igen – och därmed står dörren till en framtid med öppna rymdfärder plötsligt vidöppen.

22 december 2015 av Jakob Priess

Det är den här sortens händelser som går till historien.

Dagen då människan lyckades skjuta i väg och landa en rymdraket säkert på jorden igen. Dagen då fundamentet för framtidens rymdfärder skapades.

Natten till tisdagen skickade amerikanska SpaceX-projektet (Space Exploration Technologies), med Tesla-miljardären Elon Musk i spetsen, i väg sin enorma Falcon-9 bärraket från Cape Canaveral.

Tio minuter senare var den hett efterlängtade sensationen en realitet. Den 47 meter höga Falcon-9 dånade majestätiskt tillbaka till jorden och landade mjukt och vertikalt på den planerade landningsplatsen.

RAKETGRAFIK: Klicka på grafiken för att se den i större format:

SpaceX trajectory

En sensationell raketframgång

På vägen kom Falcon-9 upp på en höjd av 200 kilometer och skickade ut elva kommunikationssatelliter i omlopp runt jorden. Och det är i det sammanhanget man inser omfattningen av SpaceX-bedriften i måndags natt.

Det här är en bärraket, som kan lyfta och landa om och om igen. Det öppnar dörren till en framtid med långt billigare och mer tillgängliga rymdfärder – både privata och statliga.

Den framgångsrika landningen skapade naturligt nog extatisk glädje hos de många åskådarna som hade vallfärdat till Cape Canaveral för att med egna ögon se rakethistoria skrivas.

Men även laget bakom projektet SpaceX hade anledning att hoppa jämfota i glädjerus, eftersom det är en synnerligen hett efterlängtad framgång.

Den första riktiga raketen

I juni störtade en Falcon-raket under uppskjutningen från just Cape Canaveral i Atlanten i en kaskad av brinnande vrakdelar. Och så sent som i november lyckades rivalerna från Blue Origin att landa en återanvändningsbar raket.

Men Blue Origin-raketen är mycket mindre och är långt ifrån att kunna nå ut i rymden. I och med framgången i tisdags natt är både den lilla konkurrenten och den flammande katastrofen i juni bortglömda.

"Welcome back, baby" twittrade Elon Musk efter landningen av den 47 meter höga Falcon-9 raketen, och världens just nu mest innovativa entreprenör har verkligen anledning att glädjas.

Det här betyder inte bara ett jättesteg framåt för mänsklighetens dröm om att erövra rymden. Det är samtidigt en guldgruva för den redan extremt välbeställde 44-årige igångsättaren?

Webbsändningen från uppskjutningen och landningen i sin helhet. Källa: SpaceX

Dörren till rymden står på vid gavel

Elon Musk och SpaceX har ett gigantiskt kontrakt med Nasa om transport av förnödenheter från jorden till den internationella rymdstationen, ISS. Ett kontrakt som är värt upp emot ett tvåsiffrigt miljardbelopp.

Hittills har all rymdfart varit en ofrånkomlig förlustaffär, på grund av den enorma ekonomiska belastningen i och med att varenda raket har gått förlorad.

Men med möjligheten att återanvända de enorma bärraketerna i stället för att varje gång låta dem störta brinnande i havet, är grunden lagd för en rymdfart som lönar sig. Och har historien bevisat något, så är det att så snart det finns pengar att tjäna på något, så kommer också de stora framstegen.

Dörren till kommersiell rymdfart har i och med landningen av Musks Falcon-9 raket inte bara öppnats utan i det närmaste sparkats in.

General: Historisk landning av raket

Den ansvarige officeren på Cape Canaveral, Brigadier General Wayne Monteith, satte kanske bäst ord på hur sensationell och historisk tisdagens landning faktiskt är:

"Det här var första gången för oss alla här på Cape Canaveral Air Force Station, och jag kan inte ens beskriva den glädje vi alla känner just nu efter att ha varit en del av denna historiska landning av en första-etappraket."

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: