Falcon 9 crash

SpaceX nere på jorden igen

Efter att ha genomfört den första framgångsrika uppskjutningen och landningen med Falcon 9-raketen, hade SpaceX återvänt till jorden igen, när ett nytt landningsförsök slutade i ett dramatiskt eldhav.

20 januari 2016 av Jakob Priess

Det är bara en månad sedan hela världen höll andan när de bevittnade världens första framgångsrika landning med en återanvändbar raket.

SpaceX-projektet med Tesla-gurun Elon Musk i spetsen har jublat sedan dess, eftersom perspektiven för kommersiella rymdresor är så gott som oändliga.

Men i söndags tystnade jublet – abrupt.

Krasch i ett hav av eld

Som det framgår av videon ovan, bröts ett landningsben av på Falcon 9-raketen, när SpaceX för första gången sedan den lyckade landningen i december försökte upprepa konststycket på en flytande plattform i Stilla havet.

Resultatet är lika spektakulärt mitt i det våldsamma eldhavet, som det är nedslående för det extremt innovativa rymdprojektet.

"Det verkar som om vi förde ned raketen till målet som planerat, men landningen blev lite hårdare än tänkt", sade en talesman för SpaceX med en nästan ironisk underdrift efter katastrofen.

I själva verket var det en låsmekanism på Falcon 9:s ena landningsben som inte klarade landningen och fick den 68,4 meter höga raketen att krascha rakt ned i marken.

SpaceX tillbaka till ritbordet

Därmed är SpaceX i mer än bara överförd mening nere för räkning – åtminstone för ett tag.

Men grunden är lagd och Elon Musks team har redan bevisat att det omöjliga kan gå att genomföra. Nu måste de bara resa sig ur askan och upprepa bedriften.

Missade du framgångssagan kan du se SpaceX skriva rymdhistoria med den lyckade decemberlandningen här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: