spaceX launch April 2015

SpaceX i luften - men lyckas inte landa

SpaceX har skickat upp en fraktkapsel med leveranser till den internationella rymdstationen (ISS), men de lyckades inte få själva bärraketen att landa igen. På ISS kan astronauterna dock glädja sig åt den espressomaskin som är på väg upp till dem.

13 april 2015 av Carsten Nymann

Elon Musk och hans rymdtransportföretag SpaceX lyckades nästan landa en återanvändbar bärraket tisdagen den 14 april.

Uppskjutningen av den 63 m långa Falcon 9 raket gick fint efter en dags försening, men landningen på en obemannad pråm i Atlanten gick snett i sista sekund.

Även om riktningen mot landningsplattformen var rätt så var farten för hög, och stöten från landningen fick den återanvändbara raketen att välta direkt efter parkeringen. Raketen är nu förstörd.

Se Falcon 9-raketen försöka landa här:

Folket bakom SpaceX jämför landningen med att balansera ett kvastskaft på handflatan, och man är nu uppe i det tredje misslyckade försöket 2015.

SpaceX transporterar proviant - och en kaffebryggare - till ISS

SpaceX kan trots den misslyckade landningen glädja sig över att Falcon 9-raketen utan problem lyfte den obemannade Dragon-kapseln ut i rymden, där den ska förse ISS med nästan två ton mat, kläder och forskningsutrustning.

Med ombord finns även en espressomaskin - ISSpresso - designad av italienske Lavazza och ingenjörsfirman Argotec.

Maskinen ska framförallt förgylla rymdlivet för den italienska astronauten och flygkaptenen Samantha Cristoforetti och ge henne och kollegorna "en smak av hemma", skriver NASA.

Se SpaceX uppskjutning av bärraketen från Cape Canaveral, Florida:

SpaceX vill revolutionera rymdfarten

SpaceX drömmer om att kunna återanvända de bärraketer som de använder i sin rymdtransportverksamhet och på det sättet skära ner avsevärt på utgifterna.

Falcon 9-raketen skjuter ut kapseln från jordens atmosfär varpå raketen delar sig. Första steget återvänder till jorden, medan det andra steget fraktar Dragon-kapseln den sista biten ut till ISS som ligger i omloppsbana cirka 400 km över jorden.

När första raketsteget brakar tillbaka genom atmosfären samarbetar en uppsättning styrfenor och kraftiga bromsraketer om att föra det långa röret i position rakt över landningsplattformen.

En sista kläm med raketmotorn så hugger bromsarna i och raketen landar enligt planerna mjukt på underlaget.

VIDEO: Du kan se en animation av SpaceX-tekniken här:

SpaceX-raket exploderade i januari

SpaceX har utfört åtskilliga testflygningar på jorden med den mindre, så kallade Grasshopper-raketen (se video under artikeln), men dagens uppdrag är bara det tredje med Falcon-raketen.

I januari tog bränslet i raketen slut ett ögonblick för tidigt och den krockade med landningsplattformen i en mindre explosion.

I februari förstörde extrema väderförhållanden den flytande drönaren som agerar landningsplattform, och raketen var tvungen att utföra en kontrollerad landning i havet.

Läs även: Historisk raketfärd slutade i vågorna

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: