Space X Dragon

SpaceX testar nödutgång för astronauter med 4,5 g

Rymdtransportföretaget SpaceX har framgångsrikt testat ett räddningssystem för sin Dragon-rymdfarkost. Efter en provuppskjutning landade rymdkapseln säkert igen efter att ha frånkopplats sin medföljande modul på över 1500 meters höjd. Se video från testet.

7 maj 2015 av Karine Kirkebæk

Det handlar inte om ett katapultstolar till raketer, men nästan. SpaceX har just testat ett system till sitt Dragon-rymdfarkost för nödsituationer.

Uppstår det problem under en raketuppskjutning kan systemet skilja kapseln med besättningen från SpaceX:s Falcon 9-raketer. Därefter kommer kapseln med besättning landa tryggt på jorden igen med hjälp av fallskärmar.

Rymddocka landade säkert efter färd med 4,5 g

Det tog inte mer än två minuter för testet av räddningssystemet framgångsrikt var över. SpaceX skickade på onsdagen iväg Dragons besättningskapsel från Cape Canaveral Air Force Station i Florida.

SpaceX hade placerat en docka på ett av Dragons sju säten för att kunna mäta hur en astronaut skulle reagera på den avbrutna effekten. Trots trycket på 4,5 g landade astronautdockan tryggt i Atlanten.

Sidomonterade raketer är det senaste inom rymdsäkerhet

Det nya räddningssystemet skiljer sig från tidigare genom att styrraketerna är placerade på sidan av besättningskapseln.

Läs mer om Space X och deras rymdprogram här.

Hos tidigare system har raketerna varit monterade på ett torn ovanpå kapseln - och ännu tidigare använde man sig av katapultstolar.

SpaceX transporterar rymdturister från 2017

SpaceX kommer skicka gods till rymden och har som uttalad målsättning att reducera priset på frakt och öka säkerheten.

NASA sneglar på Dragon-rymdfarkosten när de första rymdturisterna ska skickas iväg 2017. Därför är även NASA mycket intresserade av säkerhetssystemstestet.

SpaceX skickar ut raketer ur atmosfären - och tillbaka

SpaceX utvecklar inte bara nya säkerhetssystem till rymdindustrin. De håller även på att testa återanvändbara rymdraketer som kan skjuta iväg rymdsonder och kapslar ur jordens atmosfär om och om igen. Följ med till testuppskjutning av jojo-raketen här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: