Space hotel

Rymdhotell skall ta emot turister

Kan man övernatta i rymden? Ett ryskt företag planerar ett hotell.

9 december 2011

Det ryska företaget Orbital Technologies skall skjuta upp en rymdstation. Den skall rymma sju övernattande gäster. Senare kan det bli plats för fler, om man tillfogar nya moduler. Gästerna kan vara välbärgade turister eller forskare, som vill utföra experiment i tyngdlöshet på rymdstationen, som kallas Commercial Space Station (CSS).

Företaget står inte för transporten till rymdstationen, men redan nu kan rymdkapslarna Sojuz från Ryssland och Shenzhou från Kina i teorin användas för att transportera upp rymdturisterna. Om några år kommer europeiska och amerikanska rymdfärjor förmodligen också att kunna användas.

Cross section of space hotel

Rymdstationen skall placeras i en bana runt jorden mindre än 100 kilometer från Internationella rymdstationen, ISS. Därför kan den också användas som tillflyktsort för ISS besättning, om det skulle ske en olycka som tvingar bort astronauterna från stationen.

CSS utvecklas tillsammans med den ryska rymdfartsorganisationen. Både ett amerikanskt och ett spanskt företag har dock också planer på en kommersiell rymdstation, så tiden får utvisa vilken som först blir verklighet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: