Turists in hot air balloon

Turister skickas ut i rymden i ballong

Har du alltid drömt om att åka ut i rymden? Snart får du chansen. En amerikansk firma planerar nämligen att skicka upp turister på 30 kilometers höjd i stratosfären.

13 mars 2014

Turister kommer skickas upp i stratosfären

För dem som har lust att offra pensionssparandet på en adrenalinkick av stora mått är chansen här. Det amerikanska företaget World View erbjuder sig att sända turister långt ut i stratosfären.

Tekniken är ungefär den samma som den österrikiske rymdhopparen Felix Baumgartner använde, när han år 2012 steg till väders i en kapsel buren av en heliumballong.

World View-kapseln tar sex passagerare och två besättningsmedlemmar. Uppstigningen till 30 kilometers höjd tar en halvtimme, och där får passagerarna njuta av utsikten i ett par timmar. Så kapas förbindelsen med ballongen och under loppet av 20–40 minuter dalar kapseln mot jorden.

Resorna startar om tre år

Resorna skall starta om tre år, och biljettpriset är 75 000 dollar. Vill man högre upp, får man resa med Virgin Galactics rymdflygplan SpaceShip Two. Det skall från och med i år ta turister över tio mil upp, men biljetten är tre gånger så dyr.

Rymdresa med hiss?

Om du inte gillar ballongfärder - kanske du skulle vilja ta hissen till ett rymdhotell 36 000 km upp? Läs mer om framtidens rymdturism här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: