Falcon Heavy with numbers

Privat raket är världens starkaste

Falcon Heavy, som utvecklats av företaget SpaceX, är den största raket människan har skickat upp sedan månlandningarna.

10 juli 2013

Privata aktörer tar allt större plats inom rymdfarten, och amerikanska SpaceX är på väg att nå en milstolpe. Bolaget skickar i år upp en raket, som bland annat skall placera satelliter i omloppsbana.

Lyfter med 17 miljoner newton

Raketen heter Falcon Heavy, och dess 27 raketmotorer ger en lyftkraft på 17 miljoner newton. Siffran gör raketen till den starkaste som har avfyrats sedan 1970-talet.

Då sände Saturn V-raketen Apollo-expeditionerna till månen med en kraft av 34,5 miljoner newton. Falcon Heavy är dock en betydligt mer ekonomisk och effektiv raket.

Försörjde ISS

SpaceX utvecklade också den första privata kapseln, som levererade förnödenheter till den internationella rymdstationen, ISS.

Läs förklaringar till illustrationen härovan:

1. Bränsletankarna Flytande syre pumpas från mittenheten till motorerna genom ett centralt rör. Därunder sitter en tank med raketbränsle.

2. Andra steget Raketens steg två drivs av en ensam motor, som fungerar i rymdens vakuum och kan slås av och på efter behov. Raketen kan leverera last till flera olika omloppsbanor.

3. Kåpan Upp till 53 ton nyttolast är placerad i en 14 meter lång kåpa, som är konstruerad som två musselskal. Skalen är till största delen tillverkade av aluminium och kolfibrer.

4. Centrumenheten Skall raketen lyfta över 50 ton ut i omloppsbanan, fylls centrumenheten med resterande bränsle från sidoenheterna, innan dessa frigörs.

5. Tre raketer Raketens första steg har tre cylinderformade delar med motorer och bränsletankar. Den centrala raketen släcks och tänds efter behov.

6. Klunga av motorer Nio Merlin 1D-raketmorer sitter i var och en av raketens tre enheter. Merlin-motorn har utvecklats av SpaceX och används i dag till den mindre Falcon 9-raketen.

7. Merlin 1D-motorn kan släckas Motorerna använder flytande bränsle. Därför kan Falcon Heavy i motsats till en raket med fast bränsle släckas och tändas igen.

Rymden t/r på 20 minuter

0:00:00 En dator ger avfyringsrampen besked om att släppa taget. Raketen lyfter.

0:01:25 Den aerodynamiska pressen toppar och raketen når sin ­maxbelastning.

0:02:45 Vikten sjunker i takt med att bränslet går åt, och mittenhetens motor kan stängas av.

0:03:00 Boosterenheterna kopplas från och faller av, medan mitt­raketen tänds igen.

0:03:30 Raketens första steg avskiljs. Andra steget fortsätter till omloppsbanan.

10–20 minuter Kåpan öppnas och faller av. Satelliten frigörs. Kåpan och andra steget faller mot jorden.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: