Orion i rymden

Orion dalar ner i Stilla havet

NASA:s rymdkapsel Orion har landat i Stilla havet med ett plask. Rymdkapseln har flugit med 32 000 km/h och har stått emot temperaturer på 2200 °C under sin testflygning. Drömmen om att komma till Mars har kommit ett steg närmare förverkligande.

27 oktober 2014 av Karen Grubbe

Följ med i NASA:s egen bevakning här:

Broadcast live streaming video on Ustream

NASA:s obemannade rymdkapsel Orion har återvänt till jorden efter flera timmars provflygning runt planeten. Med uppskjutningen tar den amerikanska rymdfartsorganisationen det första steget mot ett återupplivande av längre bemannade rymdresor.

Sedan 1970-talet har NASA:s bemannade rymdfart begränsats till turer till och från den internationella rymdstationen ISS. Med Orion är målet i första omgång bemannade turer till en asteroid nära månen, men på längre sikt ska Orion transportera astronauter till Mars.

Orion har historiens bästa värmesköld

Orion liknar på flera sätt föregångaren Apollo men är uppgraderat på flera viktiga punkter. På rymdkapseln har man till exempel monterat en värmesköld, som tack vare konstruktion och isoleringsmaterial tål upp mot 2760° C.

Utöver en bättre värmesköld är NASA:s nya raketsystem, Space Launch System, som i slutändan ska tändas under Orion, konstruerad med en nödmodul. Modulen skickar kapseln blixtsnabbt 150 meter bort från raketen om något skulle gå fel vid uppskjutningen.

Orion har varit 5800 kilometer bort.

Orions första obemannade testflygning den 5 december 2014 förde rymdkapseln 5800 kilometer bort från jorden. Orion ska testas igen 2018 - denna gång med astronauter ombord - och därefter flyger kapseln 2025 på ett längre testuppdrag till en astroid nära månen. Runt 2030 sätter astronauterna enligt planerna sig till rätta i Orion och sätter kurs mot Mars.

Följ med in i Orion

Få alla detaljer om rymdkapselns endast 9 m3 stora besättningsmodul och jätteraketen som ska föra Orion till Mars, i vår stora Orion-artikel:

Fakta om Orion

Hur många har Orion plats för? Orion har plats för 4 astronauter.

Hur stor är Orion? Orion är 20 kubikmeter stor, där 9 av dessa är avsatta för astronauterna. Besättningsmodulen är 5 meter bred och 3,3 meter hög.

Hur snabbt flyger Orion? På testresan kommer Orion upp i en hastighet på 32 000 km/h. På längre färder får den en topphastighet på 38 000 km/h.

Hur lång är Orions testflygning? Resan varar i 4 timmar och 25 minuter. På färden kommer Orion 5 800 kilometer bort från Jorden.

Hur lång är resan till Mars? Resan tar 500 dagar tur och retur.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: