Engine space plane

Ny motor skickar iväg flygplan med 7000 km/h

Rymdresor blir billigare och långa flygturer snabbare med raketmotorns efterträdare.

30 april 2013

En rymdtur till budgetpris eller en flygtur till Australien på mindre än fem timmar kan bli verklighet med en raketmotor utvecklad i England. Efter 30 års arbete har det privata företaget Reaction Engines meddelat att tekniken fungerar som tänkt. Med motortypen SABRE (Synergistic Air-Breathing Rocket Engine) blir rymdraketer återanvändbara, och passagerarflygplan kan flyga med mer än fem gånger ljudets hastighet (upp till nästan 7000 kilometer i timmen.)

Problem med traditionella raketmotorer är att bränslet måste blandas med flytande syre, som därför måste medföras. En stor del av bränslet går åt till att lyfta syret, när rymdraketen sänds upp. Det är därför nödvändigt att ha flera raketsteg, som kastas av efterhand som de brinner upp.

Billigere rumrejse

Raketstegen kan inte återanvändas, vilket bidrar till att göra rymdfart till en oerhört kostsam affär. SABRE-motorn kan i motsats till traditionella raketmotorer använda atmosfärens syre för förbränning av bränslet. Därför kan ingenjörerna nu konstruera rymdflygplan, som kan lyfta från en vanlig flygplats, landa på samma ställe efter uppdraget och återanvändas hundratals gånger.

Rymdflygplanet behöver bara medföra flytande syre för den del av turen som går mer än 25–30 kilometer över jordytan. Genombrottet kom då ingenjörerna lyckades utveckla en värmeväxlare, som kan kyla ned insugningsluften extremt snabbt.

Flytande syre

I flytande form är syre en blå, magnetisk vätska. Då syre tar mindre plats när det är kondenserat till vätska, används syre i en raketmotor mycket sällan i gasform.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: