Månbesök
Månbesök

Det första fotspåret i måndammet sattes av Niel Armstrong 1969, men sedan 1972 har ingen människa satt sin fot på månen. Nu återvänder vi – först med obemannade farkoster och därefter bemannade uppdrag.

© Shutterstock

Nu återvänder vi till månen

Nästa år blir det rusningstid på månen. 2018 sätter åtta rymdfarkoster kurs mot himlakroppen och därefter följer ytterligare tio innan 2020. Farkosterna ska utforska jordens trofasta följeslagare som vet ytterst lite om.

19 december 2017

Människan följer efter

Efter att de många utforskande farkosterna har inlett den nya måneran följer de första bemannade landningarna. Kina, Ryssland och Japan planerar att skicka bemannade uppdrag till månen under första hälften av 2030-talet. Målet är att bygga en bas på månen som kan fungera som jordens utpost och springbräda för färder vidare ut i rymden.

Vid den tiden har det gått sex decennier sedan de sista amerikanska astronauterna satte sina fotspår i måndammet. Men det finns en väsentlig skillnad mellan Apolloprogrammets historiska månvandringar och de nya färderna till månen: Då var astronauterna på en kort visit. Den här gången kommer de för att stanna.

SATELLITER

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2018: FEM SATELLITER STUDERAR MÅNEN ORION, USA

På rymdkapseln Orions jungfruresa ska fem små satelliter sändas i omloppsbana runt månen. Två av farkosterna ska leta efter is. En av dem för med sig jäst för att se hur organismen klarar solens kraftiga strålning. De två övriga ska leta efter väte och hitta råvaror som kan vara intressanta för framtida gruvdrift.

RYMDFORDON

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2020: EXPEDITION BORRAR UT KÄRNOR UR MÅNEN RESOURCE PROSPECTOR, USA

En landare och en rymdbil tar upp meterlånga borrkärnor ur marken i jakten på syre, vatten och väte. Dessa ämnen krävs för att människor ska kunna vistas på månen under en längre tid.

GÅ PÅ UPPTÄCKT I UNIVERSUM med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap

2019: SOND FRAKTAR MÅNDAMM TILL JORDEN CHANG’E 5, KINA

En landare och en rymdbil reser till berget Mons Rümker på slätten Oceanus Procellarum. Där borrar farkosterna ut en två meter lång borrkärna som sänds tillbaka till jorden med en liten sond.

2018: RYMDFORDON SKA SAMARBETA MED SATELLIT CHANDRAYAAN, INDIEN

Expeditionen utgörs av en landare, en rymdbil och en satellit i omloppsbana runt polerna. Landningen sker nära sydpolen, där rymdbilen via satelliten tar prover och sänder data till jorden.

2018: MÅNENS BAKSIDA FÅR SITT FÖRSTA BESÖK CHANG’E 4, KINA

En landare och en rymdbil sätts för första gången ner på månens baksida nära sydpolen. Expeditionen ska testa om det går enklare att observera rymden på en plats som är skyddad från jordens radiobrus.

LANDARE

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2019: ANSIKTSIGENKÄNNING KARTLÄGGER MÅNEN SLIM-1, JAPAN

Japans första landare sätts ner mjukt i en krater på månen. Ombord finns teknik för ansiktsigenkänning som identifierar strukturer på månens yta och bland annat kartlägger kratrar.

2019: HOPPANDE FARKOST MÄTER HALT AV MÅNDAMM LUNAR OUTPOST, PRIVAT

Företaget Moon Express sänder upp en så kallad hopper, som ska landa nära sydpolen. Där ska sonden mäta måndammets halter av vatten och mineraler innan den hoppar vidare.

2020: GRUVROBOT SÄNDER PROVER TILL JORDEN HARVEST MOON, PRIVAT

Moon Express följer upp expeditionen Lunar Outpost med en gruvrobot, som ska landa på berget Malapert nära sydpolen. Därifrån sänder den prover av måndammet till jorden.

BESÄTTNING

2023: LÄGGER GRUNDEN TILL MÅNSTATION ORION, USA

Fyra astronauter reser runt månen. Expeditionen för med sig maskinmodulen till den planerade rymdstationen Deep Space Gateway som ska placeras i omloppsbana runt månen.

2018: TURISTER PÅ SNABBVISIT TILL MÅNEN DRAGON, PRIVAT 

Företaget SpaceX sänder två rymdturister runt månen i farkosten Dragon. Uppsändningen sker med tre återanvändbara lyftraketer som samtliga ska landa på jorden igen.

Fördjupa dig i minsta detalj av vårt fantastiska universum med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap

Vår kunskap är mycket begränsad

En armé av farkoster ska utforska vår närmaste granne, som vi vet ytterst lite om.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: