NASA's new space suit

NASA:s nya rymddräkt kan tas isär

Framtidens rymddräkt ska vara lättare och mer flexibel än de tunga, klumpiga rymddräkter, som används i dag. Se NASA:s förslag på framtidens rymddräkt.

2 maj 2014 av Søren Bjørn-Hansen

NASA:s nuvarande rymddräkt till rymdpromenader, den så kallade EMU-dräkten, är tung och består av hårda komponenter, som astronauten ska kravla sig in i och ta på.

Dräkten kan inte användas i en rymdkapsel eller ombord på en rymdstation. Där använder astronauterna en orange så kallad ACES-dragt.

Utbytbara delar gör rymddräkten mångsidig

Lösningen är en rymddräkt baserad på en kombinatin av den dräkt som används vid uppskjutning och den som används vid rymdpromenader.

Vissa delar av dräkten kan bytas ut utifrån vad dräkten ska användas till. Som utgångspunkt är dräkten mjuk och följsam när astronauten befinner sig i rymdstationen. Vid rymdpromenader utanför rymdskeppet monteras extra lager på "vardagsdräkten" som skyddar mot bland annat mikrometeorer.

Nytt blixtlås gör rymddräkten enkel att få på

Astronauten kan ta på sig den mjuka delen av dräkten med hjälp av en helt ny typ av "blixtlås" som klarar de stora tryckskillnaderna. Blixtlåset gör det mycket lättare och snabbare att ta på rymddräkten.

Om astronauten ska landa på månen eller Mars byts den mjuka torson ut mot en hårdare variant som bättre kan stå emot långvarig tryckpåverkan.

Se hur dräkten fungerar i det här videoklippet:

Se video

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: