mars one test 4

Du KAN bli redo för Mars

Du bör förbereda dig mer. På några punkter kommer du nog inte klara av den ogästvänliga miljön och den psykiska pressen. Men det finns utvecklingspotential.

6 januari 2015 av Anne Lykke

Du är inte riktigt redo för Mars ÄN. Även om du klarar dig bra inom vissa av nedanstående områden måste du jobba på andra, innan du är redo för Mars ogästvänliga miljö och den psykiska pressen.

Träning är ett måste

Astronauterna i Mars One-programmet ska resa i sex månader för att komma till Mars. Turen bryter ner kroppen eftersom astronauterna kommer vara viktlösa så länge.

När de ankommer till den röda planeten ska de dessutom träna runt tre timmar om dagen för att förebygga problem med hälsan. Mars atmosfär är nämligen endast cirka en tredjedel så stor som jordens.

Så om du inte gillar träning och om din hälsa är skral bör du antingen se till att komma i form eller dra ner på Mars-ambitionerna.

Du måste kunna vara ensam

De första fyra Mars One-astronauterna kommer uppehålla sig ett halvår i en liten rymdfarkost, där det är trångt om plats.

I bostadsmodulerna på Mars är det heller inte mycket svängrum, så astronauterna är tvungna att ha stor social kompetens.

Trots det är det viktigt att Mars-bosättarna är mycket självständiga och vilar i sig själva. Därför är det faktiskt en fördel om man trivs bäst i sitt eget sällskap. Om man inte älskar att vara ensam blir man troligtvis tokig av att alltid vara omgiven av samma tre människor.

Du måste kunna agera snabbt

Det är avgörande att du kan agera snabbt om du ska till Mars. Mycket kan gå fel.

Men även om du måste agera snabbt, bör du absolut inte vara en spontan våghals som kastar sig ut i ogenomtänkta lösningar.

Om något går fel måste du kunna hålla huvudet kallt och ta välgenomtänkta beslut.

Man tager vad man haver

Mars One-astronauterna måste kunna reparera alla apparater själva.

Om syrgassystemet till bostadsmodulerna plötsligt lägger av eller om ett vattenrör springer läck är det avgörande att du kan gripa in och genomskåda vad som har gått fel. Här kan man inte ringa efter en hantverkare!

Därför är det faktiskt mycket viktigt att astronauter är kreativa och kan tänka utanför ramarna och använda de reservdelar och material som finns till hands, till att lösa problemen.

Räkna inte med barn

Mars One rekommenderar inte att astronauterna får barn, så om det är en stor önskan för dig ska du nog inte åka.

Dessutom kan det vara risk för att människan blir inavlad på Mars. Den första civilisationen kommer nämligen bara bestå av fyra människor. Även om Mars One räknar med att skicka 24 människor till den röda planeten är risken för inavel fortfarande stor bland 24 människor.

Astronauterna i Mars One-programmet genomgår därför ett gentest för att säkerställa att den nya civilisationen kan bli så sund som möjligt.

Säg farväl till biffen

På Mars är det av största vikt att ha gröna fingrar. Astronauterna ska kunna odla alla de grödor som de behöver för att få tillräckligt med näring.

Så de flesta astronauterna ska helst ha goda kunskaper om växter, för om växterna dör kommer bosättarna svälta ihjäl. Så de är en bra idé att vänja sig av med smaken av kött, för det blir det inget av.

Det närmaste astronauterna kommer en biff är insekter, vilket blir deras viktigaste källa till proteiner.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: