Falcon 9 rocket

Lyckad raketstart lovar gott för ISS

Den 55 meter långa raketen Falcon 9 är favorit till att ersätta de rymdfärjor som fraktar förnödenheter till den Internationella rymdstationen.

Det privata, amerikanska bolaget SpaceX har sänt upp den 55 meter långa raketen Falcon 9 på en rymdfärd. Tvåstegsraketens andra steg samt en modell av rymdkapseln Dragon kom in i sin bana 250 kilometer över jordens yta som planerat.

Falcon 9 är favoriten till att avlösa rymdfärjorna, när det gäller att förse den internationella rymdstationen ISS med förnödenheter och på sikt även med astronauter. När rymdfärjan Endeavour flugit sin sista tur i början av 2011, är rymdfärjeprogrammet slut, och då skall USA betala privata företag för transporterna till ISS.

Går de två nästa uppskjutningarna bra, skall en obemannad Falcon 9 flyga förnödenheter till rymdstationen med kontant avräkning. En uppskjutning kostar 49,9 miljoner dollar, och raketen kan ta upp till 10450 kilo. Senare följer bemannade uppskjutningar. Enligt SpaceX kommer kapseln att vara klar att flyga med astronauter inom tre år.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: