Andreas Mogensen topbillede

Dansk astronaut på väg mot rymdstation – med snigelfart

Den danske astronauten Andreas Mogensen har på onsdagen lämnat jorden i en rysk raket med kurs mot ISS – och kan därmed kalla sig den första dansken i rymden. Restiden blir två hela dygn på grund av ISS placering.

1 september 2015 av Karine Kirkebæk

Onsdag morgon klockan 06.37 svensk tid brakade danske Andreas Mogensen från Europeiska rymdorganisationen med sina två astronautkolleger – ryske Sergei Volkov och kazakstanske Aidyn Aimbetov – i väg mot den internationella rymdstationen ISS.

Se uppskjutningen här [02.30]:

Det är bara 400 kilometer upp till rymdstationen, vilket är en kortare sträcka än avståndet mellan Oslo och Stockholm. Men Andreas Mogensen och de två andra astronauterna ska ut på en något längre resa än först planerat.

Andreas Mogensens restid har förlängts

Resan upp mot rymdstationen var ursprungligen planerad att ta sex timmar, men eftersom ISS just nu ligger högt i sin bana har färden förlängts med två dagar. Det betyder att den välkomstmiddag som de sex fasta invånarna på ISS har planerat har skjutits upp ett par dagar.

ISS kretsar runt jorden på 400 kilometers höjd och rör sig med en hastighet på 28?800 km/h. Raketen med de tre astronauterna ska nå exakt samma höjd och hastighet för att lyckas med en sammankoppling till rymdstationen. Och det tar två dagar – eller 34 omlopp runt jorden.

ISS ökade i juni sin höjd på grund av risken att kollidera med rymdskrot.

Astronauterna får mindre tid till vetenskap

Andreas Mogensen och den ryska raketen lyfter från Baikonur Cosmodrome i Kazakstan i en rysk Soyuz-raket, som avfyrar 300 ton bränsle under rymdfärdens nio första minuter.

Soyuz TMA-18M-raketen ankom den 31 augusti till avfyringsrampen på Kazakstans stäpper med tåg. Raketen är 50 meter hög och väger 310 ton.

Inför uppsändningen har astronauterna varit i karantän för att undvika att utsättas för bakterier och virus. Både för deras egen skull – eftersom de om de drabbas av sjukdom inte ska befinna sig långt ute i rymden – men också för att de sex fasta astronauterna på ISS naturligtvis inte får utsättas för någon fara under sitt uppdrag.

Även om restiden är ansenlig tar rymdfärden sammanlagt tio dagar. Det betyder att det blir mindre tid att utföra de försök och uppgifter som astronauterna och Andreas Mogensen ska göra på ISS.

Andreas Mogensen ska fotografera blixtar från rymden

Ute i rymden ska Andreas Mogensen hinna med en del vetenskapliga uppgifter. Han ska bland annat studera cancerceller i viktlöst tillstånd och skicka ut två danska satelliter i rymden. Satelliterna kommer från Aalborg Universitet på Nordjylland och det danska rymdföretaget GomSpace och de ska övervaka skepps- respektive flygtrafik.

Andreas Mogensen ska också hinna med att fotografera blixtar och åskmoln uppe från ISS. Bilderna ska ge forskare en bättre förståelse för vad som händer i atmosfären under åskväder. De ska bland annat förklara hur åskstormar transporterar vattenånga nära jordytan upp till den översta troposfären och vidare ut i stratosfären.

Om uppdraget blir framgångsrikt finns chansen att Andreas Mogensen får tillfälle att skickas till antingen månen eller Mars senare i karriären.

ISS håller öppet hus för intresserade

Det är nog många, som liksom Andreas Mogensen, gärna vill ta en tur till ISS. Men även om det i verkligheten är förbehållet ett fåtal personer, kan man här ta en videorundtur med en holländsk astronaut:

UTSIKTEN FRÅN RYMDEN

[

Se ISS-astronauternas utsikt mot jorden i](http://illvet.se/universum/rymdfart/se-bilderna-jorden-runt-med-iss-0) vårt rymdgalleri

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: