Hur äter man i tyngdlöst tillstånd?

Jag har funderat på hur astronauter bär sig åt för att äta i rymden, eftersom både maten och de själva är tyngdlösa. Kan ni hjälpa mig?

1 september 2009

Före de första bemannade rymdresorna var maten och ätandet ett orosmoln. Skulle en tyngdlös astronaut överhuvudtaget kunna svälja, eller skulle maten klumpa ihop sig i svalget? Av samma anledning var de första astronauterna tvungna att äta ute i rymden, även om turen bara varade ett par timmar. Det visade sig att de kunde svälja, men också att de tyckte mycket lite om det sätt på vilket de måste äta maten. På den tiden pressades den ut ur tuber, precis som när man trycker ut tandkräm. Därför satte man igång ett större utvecklingsarbete, och dagens astronauter har, jämfört med sina föregångare, ett furstligt urval av mat och drycker. En stor del av maten förvaras i torkat tillstånd, och vatten tillsätts precis före tillagningen. Om astronauten försiktigt svänger behållaren med mat från sida till sida lägger sig maten fint på bottnen. Genom att alltid se till att maten är lite fuktig undviker man problem med smulor, som svävar fritt i rymdskeppet. När man skall dricka sker det genom sugrör. I rymden försöker man så vitt möjligt att sätta av gott om tid för måltiderna, gärna minst en timme. Måltiderna är en av dagens höjdpunkter, och de skall inte skyndas igenom.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: