Nasas kvinnliga astronauter

Hälften av Nasas nya astronauter är kvinnor

Jämställdheten gör framsteg inom astronautyrket. 50 procent av eleverna i Nasas senaste astronautklass är kvinnor.

18 januari 2016 av Karine Kirkebæk

Nasa börjar så smått bli redo att göra landvinningar på Mars. Och det ser ut som om även kvinnor nu får möjlighet att gå på fast mark ute i rymden.

För första gången någonsin är hälften av Nasas färskaste astronautklass kvinnor. Och det är inom ett fackområde, där kvinnor på 1960-talet fick avslag på sina ansökningar att bli astronauter, helt enkelt för att de kvar kvinnor.

Det är självklart inte första gången det utbildas kvinnliga astronauter. Men speciellt för den här gruppen nyutbildade kvinnliga astronauter är att de har chansen att resa till Mars – och det är det många som gärna vill vara med om.

Marinbiologen och jaktpiloten

Jessica Meir är en av de nya kandidaterna. Hon har skrivit sin doktorsavhandling i marinbiologi om kejsarpingviner på Antarktis och säger till New York Times att hon därmed är van vid öde och utmanande platser.

Jessica Meir. Foto: Nasa

En annan av de kvinnliga astronauterna är Christina Hammock, som har arbetat med underhåll av teleskop på Sydpolen.

Christina Hammock. Foto: Nasa

Och Nicole Aunapu Mann har flugit jaktflygplan för den amerikanska marinkåren över Irak.

Nicole Aunapu Mann. Foto: Nasa

Tuff och krävande träning

Den nya astronautklassen på åtta personer – med fyra män och fyra kvinnor – har valts ut ur en kandidatgrupp på 6?000 personer.

Efter att ha blivit utvalda har aspiranterna ägnat två år åt att flyga T-38 överljudsjaktplan, utföra uppgifter tolv meter under vatten ytan och överleva en flygtur kallad ”kräkkometen”, där astronauterna får känna på att vara viktlösa under ett fritt fall.

Mars står på programmet

Om astronauterna ska följa med på Nasas planerade Marsuppdrag på 2030-talet kan de se fram emot en ett och ett halvt år lång resa.

När Mars är närmast jorden är den 56 miljoner kilometer bort, ett avstånd som det tar cirka nio månader att tillryggalägga. Efter det ska astronauterna tillbringa cirka en månad på den röda planeten, där de bland annat är tränade att överleva i temperaturer på omkring 55 minusgrader och stora doser radioaktiv strålning.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: