Falcon Heavy

Superraket skjuts upp 2013

Superraketen Falcon Heavy blir den näst kraftigaste raket som någonsin skickats ut i rummet.

2 april 2012

Företaget SpaceX sänder år 2013 upp superraketen Falcon Heavy från Vanderberg Air Force Base i Kalifornien. Det blir den näst kraftigaste raket som skickats ut i rymden. Den överträffas bara av Saturn V, som användes vid USA:s månlandningar från 1969 till 1972.

Falcon Heavyraketen är 69,2 meter lång och skall kunna lyfta 53 ton raket med innehåll ut i en bana 200 kilometer över jordytan. Vid avfyrningen kan raketen generera en kraft som motsvarar vad 15 stycken Boeing 747-flygplan kan åstadkomma tillsammans. Lyftkraften är mer än dubbelt så stor som den som de kraftigaste rymdfärjorna hittills har kunnat prestera och levereras med hjälp av 27 individuella motorer som samverkar.

Idén att använda så många enskilda motorer är att göra raketen mindre sårbar för funktionsfel i en motor. Därför är raketen konstruerad för att kunna klara sig med färre motorer än 27.

Falcon Heavy kan användas för att frakta ut exempelvis satelliter i rymden, men den kommer också att kunna transportera astronauter ut till den Internationella Rymdstationen (ISS). Raketen har kostat mellan 80 och 125 miljoner dollar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: