Spacecap 15/2014

Privat företag lanserar avancerad rymdtaxi

Det privata företaget SpaceX, som ägs av miljardären Elon Musk, lanserar nu Dragon V2 - en ny typ av rymdfarkost med ultraexakta landningsraketer som ska frakta astronauter mellan internationella rymdsationen ISS och Jorden.

År 2016 erövrar en ny typ av farkost rymden – och ger oss föraningar om en ny era inom rymdfarten. Farkosten är inte avsedd för bara ett uppdrag utan ska återanvändas.

Rymdskepp pendlar mellan ISS och jorden

Dragon V2 kan frakta upp till sju astronauter till den internationella rymdstationen, ISS, och tillbaka igen. Dragon V2 blir det första privatutvecklade rymdskepp som regelbundet tar människor fram och tillbaka mellan ISS och jorden.

När rymdfarkosten sätts i drift kan SpaceX skicka en astronaut till ISS och tillbaka till en kostnad av 20 miljoner dollar. För närvarande betalar Nasa 71 miljoner dollar. I framtiden går turen ända till Mars. Det spår uppfinnaren Elon Musk, som är chef för SpaceX – företaget bakom farkosten.

“Dragon V2 fungerar som ett rymdskepp bör göra på 2000-talet. Ett viktigt kännetecken är farkostens förmåga att landa säkert, var som helst, med motorkraft – precis som en helikopter.” _- Elon Musk_

Farväl till fallskärmen

Konventionella rymdkapslar landar på jorden med hjälp av fallskärm, men på Dragon V2 har fallskärmarna bytts ut mot raketmotorer och fyra stötupptagande ben.

Tack vare raketmotorerna kan farkosten styras till en exakt och mjuk landning.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: