curiosity first photo

Curiositys landning

Curiosity landade säkert på Mars den 6 august kl 07.17, och den första bilden har skickats till NASA.

6 augusti 2012

Jublet på markkontrollen i Kalifornien ville aldrig ta slut, när man tog emot de första bilderna från Mars bara ett par minuter efter landningen. Ett av de djärvaste försöken att landa på Mars såg ut att ha gått helt enligt planerna. De första bilderna var svartvita och visade inte mycket annat än ett hjul på rovern och ett flackt landskap, men det var nog för att bekräfta att Curiosity nu stod säkert på ytan.

Landningen ägde rum kl 07.17 måndagen den 6 augusti, men på grund av det stora avståndet till jorden tog det radiosignalerna 14 minuter att nå hit, så vi upplevde landningen först kl 07.31.

Första bilderna från landningen

Ingen landning på Mars har någonsin varit så noga påpassad. Inte mindre än tre rymdsonder följde nedfärden från sina egna banor runt Mars. Det var Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter och slutligen den europeiska Mars Express. Det var ända in i det sista mycket spännande om denna övervakning skulle lyckas, för ett tekniskt problem på Mars Odyssey höll nästan på att hindra den från att ta emot signalerna från Curiosity och skicka dem till jorden. Det problem löstes dock, och det är tack vare denna mer än 11 år gamla rymdsond som vi nu har de första svartvita bilderna från landningen.

Seven minutes of terror

Landningen kallades ”seven minutes of terror” – och det inte utan skäl. På de sju minuterna skulle nämligen farten sänkas från 21 000 kilometer i timmen till noll, och datorn skulle utföra många hundra instruktioner från ett jätteprogram på inte mindre än 500 000 rader. Men det var också inte minst för att det är första gången man skulle försöka sig på en landning, vid vilken Marsbilen sänks ned de sista meterna med en raketburen kran.

Se i den här videon hur man planerade att landsätta Curiosity

Nasa cheering

Speciell landning

Der fanns goda skäl att försöka med den mycket djärva metoden att landa Curiosity.

Med en vikt på 900 kg är Curiosity alltför stor och tung för att packas in i airbags och sedan studsa fram över Marsytan – en metod som man använde när de mindre Marsbilarna Spirit och Opportunity landade på planeten.

Den andra logiska möjligheten var att montera Curiosity på ett raketsteg med bromsraketer. Efter landningen kunde den sedan köras ned för en ramp. Det var heller ingen bra lösning, för raketsteget skulle ha blivit så stort och högt att rampen blivit alltför brant.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: