Månen golf top

Astronaut spelar golf på månen

Astronauten Alan Shepard provar på ett par golfslag på månen under Apollo 14-uppdraget 1971 - för första och enda gången i världshistorien.

13 maj 2015 av Mikkel Skovbo

Astronaut har en järnsexa med till månen

Uppdraget för Apollo 14-astronauterna är att hämta månsten hem till jorden, men astronaut Alan Shepard klämmer även in ett golfslag i programmet.

"I min vänstra hand har jag en liten vit boll som är känd av miljoner amerikaner", säger den erfarne astronauten innan han låter den falla till månmarken och drämmer till den med sin hemmabyggda järnsexa.

Golfbollar kan sväva kilometerlångt

Två bollar slår Shepard ut i det öde månlandskapet; den sista följd av de bevingade orden: "Miles and miles and miles" [kilometer efter kilometer efter kilometer].

Månen har ingen atmosfär, inget luftmotstånd och en mycket svagare gravitation än jorden, och det är därför teoretiskt möjligt att en golfboll kan sväva flera kilometer innan den landar.

En bild från Apollo 14-uppdraget fångar en av Alan Shepards golfbollar på månen. Bollen svävade endast ett par hundra meter. Klicka för stort foto.

Apollo 14 är ett lyckat uppdrag

Efter hemkomsten betecknas Apollo 14 som ett lyckat månuppdrag. Astronauterna har samlat in hela 45 kg månsten och utfört rekordlånga månpromenader på över nio timmar totalt.

Golfastronauten Alan Shepard har även visat att han kan annat än att spela golf: Han promenerade rekordlånga 2,7 km på den dammiga månytan - längre än någon annan astronaut.

Golfrunda på månen var nära att inte bli av

Det var på håret att Apollo 14-besättningen överhuvudtaget nådde fram till månens yta. Läs om den dramatiska landning här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: