Jurij Gargarin

50 år: Första bemannade rymdflygningen

Då Jurij Gagarin 1961 genomför världens första bemannande rymdflygning, är det inte bara en teknisk landvinning utan även den första kulmen i en över tio år lång rymdkapplöpning mellan Sovjetunionen och USA. Det är en kapplöpning som inte är planerad och som i hög grad tvingar parterna till riskabla uppdrag. Inte desto mindre skickar länderna på mindre än två år ut tolv personer i rymden och kickstartar därmed rymdfarten på ett både slumpartat och dramatiskt sätt.

7 april 2011 av Helle & Henrik Stub

Det är den 12 april 1961. Vostokfarkosten med världens förste kosmonaut, Jurij Gagarin, förbereds för landning. Allt fungerar bra, och den blott 27-årige Gagarin njuter därför av färden. Efter en lång mörk flygning över Stilla havet flyger Vostok nu mot soluppgången över södra Atlanten. Gagarin ser horisonten lysa upp under det korta ögonblick det tar för solen att gå upp.

Vostok närmar sig därefter Angola på Afrikas västkust, och bromsraketerna tänds automatiskt, när farkosten är 8000 kilometer från landningsplatsen. Gagarin vet att en lång och farlig färd mot marken väntar, då den klotformade kabinen kommer att omges av lågor, innan han till sist skall skjuta sig ut med katapultstolen och avsluta sin resa hängande under en fallskärm. Hemresan blir dock ännu mer dramatisk än Gagarin trott.

I början går det emellertid bra. Vostok tappar höjd och kommer ned i den täta atmosfären, men servicemodulen med bromsraketerna frigörs inte som beräknat från kabinen, och de är därför under nedfärden fortfarande förbundna med en kabel. Då det ökande luftmotståndet får kabinen och servicemodulen att tumla runt varandra är situationen farlig. Medan farkosten närmar sig Egypten, känner Gagarin av både rotationen och en kraftigt stigande temperatur.

Kabinen roterar runt modulen med allt högre hastighet. Efterhand som farkosten rör sig längre ned i atmosfären försvinner den svarta himlen och ersätts av skarpt solljus. Utanför syns röda eldsflammor, och rotationen är så kraftig att Gagarin nära nog förlorar medvetandet.

Lyckligtvis brinner kabeln till sist av, och farkosten fortsätter in över Medelhavet. Då han slutligen är inne över Sovjetunionen, skjuter han med katapultstolen ut sig på en höjd av sju kilometer och landar med fallskärm på ett fält, där han tas emot av en bondhustru och en liten flicka. Världens första rymdresa har varit lyckad och är över efter en 108 minuter lång färd runt jorden.

Första rymdfärden

Den första rymdflygningen skedde den 12 april 1961, då den 27-årige kosmonauten Jurij Gagarin flög runt jorden i ett Vostokrymdskepp. Färden tog 108 minuter, och på vägen kunde Gagarin se både soluppgång och solnedgång. Landningen blev dock mycket dramatisk, då landningskapseln inte frigjordes som planerat.

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: