Unviersets form 2

Är universum en badring?

Ett platt universum kan ha form som en badring. Se i denne videofilm, hur en så kallad torus blir till.

19 april 2012 av Helle & Henrik Stub

Topologien går ett steg längre än Einstein. Ett platt universum behöver inte bara likna ett ark papper. Det kan ha många olika former, av vilka en torus eller badring är den enklaste. I den följande lilla kortfilmen ser vi hur en torus kan skapas av ett ark papper. Filmen illustrerar också de två cirklar som definierar en torus: en cirkel som anger omkretsen eller storleken av badringen, och en cirkel som anger hur tjock badringen är.

Att ett platt universum kan ha form som en torus betyder inte nödvändigtvis att naturen har valt denna möjlighet. Det skulle kräva många observationer, särskilt av bakgrundsstrålningen i universum, för att avgöra universums verkliga form. Topologin pekar bara på olika matematiska möjligheter

Matematiker tycker liksom alla andra om att leka – och en torus har många roliga egenskaper. I den följande filmen vänder vi ut och in på en torus och ser att det minsann inte ändrar något. Detta är en ren matematisk lek och har inget med våra teorier för universum att göra.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: