Du hade alla rätt

Rätta svar:1. Det isländska vulkanutbrottet i april 2010 ledde till kraftiga störningar i flygtrafiken, men det har funnits andra och mycket kraftigare utbrott, som kunde ha lamslagit hela världen, om de inte hade inträffat innan vi började flyga. Vad heter den vulkan som år 1883 fick ett våldsamt utbrott, som kunde höras eller kännas i större delen av världen och som påverkade klimatet i ett par år? Svar: a. Krakatao.

19 november 2010

Rätta svar:

1. Det isländska vulkanutbrottet i april 2010 ledde till kraftiga störningar i flygtrafiken, men det har funnits andra och mycket kraftigare utbrott, som kunde ha lamslagit hela världen, om de inte hade inträffat innan vi började flyga. Vad heter den vulkan som år 1883 fick ett våldsamt utbrott, som kunde höras eller kännas i större delen av världen och som påverkade klimatet i ett par år?

Svar: a. Krakatao.

2. Den egyptiske faraon Tutankhamuns grav hittade ursprungligen år 1922 i ett område, som har varit en arkeologisk skattkammare med tusentals kostbara fynd. Vad heter platsen?

Svar: a. Konungarnas dal.

3. P-pillret uppfanns av Gregory Pincus och John Rock. Pincus var expert på hormoner, men det är rätt märkligt att Rock medverkade. Varför?

Svar: b. Han var läkare och hade använt det mesta av sitt verksamma liv på att göra det lättare för kvinnor att bli gravida, inte tvärtom.

4. Det kraftiga jordskalv som drabbade Haiti i januari 2010 var rätt oväntat, eftersom jordskalv inte är särskilt vanliga på Haiti. Det är de däremot på andra ställen. Vad heter den amerikanska storstad som år 1906 drabbades av ett mycket kraftigt jordskalv?

Svar: c. San Francisco.


5. Den katolska kyrkan har varit hårt drabbad av sexskandaler under 2010, men varför är det egentligen så att prästerna måste leva i celibat?

Svar: a. För att de bättre skall kunna koncentrera sig på Gud. ´

6. Planeten Mars har alltid fascinerat människan. Från omkring mitten av 1890-talet gjorde den amerikanske astronomen Percival Lowell att denna fascination nådde dittills oanade höjder. Varför?

Svar: c. Han ansåg att planeten var översållad med kanaler, som måste vara anlagda av någon..

7. Det händer märkliga ting med jordens klimat i våra dagar – sommaren 2010 var till exempel 8,5 grader varmare än normalt på Grönland och i Canada. Men vem var det egentligen som började med de första systematiska studierna av vädret och grundade meteorologien?

Svar: a. Den grekiske naturforskaren och filosofen Aristoteles år 350 f Kr.

8. En lång rad företag världen över arbetar med att utveckla rymdturism – korta besök i rymden till ett pris som är överkomligt även för vanliga människor. I vilket prisläge har resorna annars legat för de mycket få mångmiljonärer som redan avlagt besök i rymden?

Svar: c. 20–35 miljoner amerikanska dollar.


9. I och med invigningen av den 828 meter höga Burj Khalifa-byggnaden i Dubai år 2010 kan det kan det inte ta många år förrän den första byggnaden passerar en höjd på 1 km. Man behöver dock inte gå mer än 130 år bakåt i tiden för att finna att läkarna varnade för byggnader med mer än 10 våningar. Varför var det så farligt?

Svar: b. Det skulle vara farligt för gravida kvinnor, som samtliga skulle få missfall, om de bodde på sådana svindlande höjder.

10. Läkarna anser nu att de första egentliga cancervaccinerna kommer att bli allmänt tillgängliga inom ett överskådligt antal år. Men när var det nu som den engelske läkaren Edward Jenner första gången utförde en vaccination och därmed gjorde en 8-årig pojke immun mot den fruktade sjukdomen smittkoppor?

Svar: a. 1796.

11. Trots att det finns åtskilliga exempel på att späckhuggare har vänt sig mot sina tränare och dödat dem, är de mycket populära i akvarier och liknande anläggningar. Den första späckhuggaren hamnade i fångenskap 1961. Hur länge överlevde den?

Svar: c. 2 dagar.

12. Planeten Mars är uppkallad efter romarnas krigsgud, och därför är det väl också helt naturligt att planetens båda månar heter Phobos och Deimos. För vad är det nu deras namn betyder?

Svar: b. Fruktan och Skräck.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: