Hyperion

Är alla planeter och månar runda?

Alla planeter är runda, för om det inte vore det, skulle de inte vara planeter.

Alla planeter är runda, för om de inte vore det, skulle de inte vara planeter. År 2006 antog Internationella Astronomiska Unionen nämligen definitionen på planeter och dvärgplaneter och beslutade att en himlakropp är en planet eller en dvärgplanet, endast om dess massa är så stor att himlakroppen är formad klotrund av sin egen tyngdkraft.

En planets tyngdkraft är alltså så stark att den övervinner de krafter, till exempel elektriska, som skulle kunna ge den en annan form än rund. Astronomerna tillåter dock en ojämn yta, och att planeter inte är helt klotformade. Vissa planeter, till exempel jorden, kan nämligen bukta ut lite på mitten på grund av sin rotation. Skillnaden mellan planeter och dvärgplaneter är att planeterna ligger i en bana runt solen helt för sig själva.

Det finns ingen motsvarande regel för månar. De kan ha många olika former, och det är därför bara solsystemets största månar som är runda. Resten är ofta det som astronomerna kallar potatisformade. När en måne blir tillräckligt tung, blir den emellertid rund.

Består månen av sten, sker detta vid en radie av 300 kilometer, medan en måne av is som Saturnus måne Mimas bara behöver ha en radie av 200 kilometer.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: