Thrust 1

Världens snabbaste fordon

Kolla bilen som går fortare än ljudet och soffan som klarar 148 km/h.

14 september 2010 av Pia Kainø Jensen

Människan vill komma framåt, och det kan inte gå snabbt nog. Engagerade uppfinnare utvecklar hela tiden ny teknik för fordon, och de fortsätter spränga fartrekorden. Sedan James Watt år 1769 tog patent på ångmaskinen och definierade begreppet hästkraft har människan lyckats uppnå svindlande hastigheter.

Den snabbaste bilen i världen är den raketliknande Thrust SSC (Super Sonic Car) – se bilden – som går fortare än ljudet.

Andra fordon hänger också på – till exempel bilen Green Bird, som gör över 200 km/h med vinden som enda drivkraft. Och visste du att man kan få en soffa att dra iväg med 148 km/h? Här får du listan över världens snabbaste fordon. Se raketbilen härunder och klicka dig vidare till hybridbilen, amfibiebilen, vindbilen och soffan.

Raketbil 1230 km/t

Den snabbaste bilen i världen går snabbare än ljudet. Överljudsbilen SSC (Super Sonic Car) har klockats för 1230 km/h i Nevadaöknen, USA. Som jämförelse kan nämnas att ett vanligt trafikflygplan har en fart på omkring 950 km/h, och ljudets hastighet är 1224 km/h vid en lufttemperatur på 15 grader Celsius.

Klicka på videon härovan och se SSC passera ljudvallen.

Klicka dig vidare och se fler snabba fordon.

Källor:

Fråga oss: Vilken bil är världens snabbaste

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: