nb_u18 Super highway

Supermotorväg ska ansluta London med New York

Ryskt vansinnesprojekt har som mål att bygga 20 700 kilometer motorväg tvärs över Sibirien och Alaska och sammankoppla hela norra halvklotets väg-, gas- och järnvägsnät.

29 april 2015 av Morten Kjerside Poulsen

Man kan inte beskylla Vladimir Jakunin för att sakna visioner. Chefen för Russian Railways som administrerar Rysslands infrastruktur, har föreslagit ett motorvägs- och broprojekt, som får både Fehmarn- och Öresundsförbindelserna att likna en spång över en bäck.

20?700 kilometer motorväg ska sträcka sig från London tvärs över Sibirien till den ryska Chukutka-regionen vid Berings sund. Därifrån är det "bara" 88 kilometer till det nordamerikanska fastlandet och staden Nome i Alaska.

Idén är att amerikanerna ska bygga en motorväg som ansluter Nome med resten av det nordamerikanska interstate-nätet.

Den transsibiriska motorvägen ska sträcka sig tvärs över Ryssland och via Berings sund till Alaska. Här är det meningen att USA ska bidra till projektet genom att koppla förbindelsen med landets existerande motorvägnät.

Extrema förhållanden

Jakunin hoppar dock lätt och elegant över att förklara precis hur Berings sund ska överbryggas. Även om Berings sund endast är 50 meter djupt ligger det i ett av jordklotets barskaste områden.

Sundets kraftiga strömmar kommer göra broarbetet svårt, och temperaturer ner till minus 50 grader kommer göra livet surt för både byggarbetare och framtida bilister.

Superfärjor trotsar isen i jordbävningszon

Därtill kommer att Alaska varje år har dubbelt så många jordbävningar som resten av USA sammanlagt, då Stillahavsplattan och den nordamerikanska plattan stöter mot varandra just här.

Det mest upplagda sättet att korsa sundet skulle därför kunna vara med särskilda förstärkta färjor som kan stå emot två meter tjocka isflak.

Järnvägsprojekt har föreslagits förr

Utöver motorvägen ingår också en gasledning och en järnväg i projektet. Tidigare har ryssarna föreslagit en 113 kilometer lång järnvägstunnel för omkring 550 miljarder kronor:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: