santa's sleigh

Hur snabbt kan jultomtens släde flyga?

Det går fort när jultomten skall hinna runt hela jorden och under en enda natt hälsa på hos alla snälla barn.

24 november 2010 av Lars Thomas

Jultomtens släde måste vara en av de ojämförligt mest avancerade luftfarkoster som någonsin konstruerats. Annars skulle den aldrig kunna prestera det som krävs av den en gång om året. Speciellt inte eftersom en normal släde dragen av normala renar får hålla sig till en relativt blygsam fart på 30–40 kilometer i timmen allt efter omständigheter och slädföre.

Under tidernas lopp har många försökt sig på att räkna ut jultomtens hastighet, och man kan därför hitta en del olika resultat, men en av de mer kända kalkylerna är denna:

Det finns omkring 378 miljoner kristna barn i världen i dag. Om det i genomsnitt går 3,5 barn per familj och finns minst ett snällt barn på varje ställe, måste jultomten hinna med att besöka 108 miljoner hem under julen.

Jultomten hjälps lite på vägen av jordens rotation, som gör att han har 31 timmar på sig att göra gott i stället för de normala 24 timmarna. Icke desto mindre måste han hinna besöka omkring 1000 hem i sekunden. Om vi för beräkningens skull antar att dessa är jämnt fördelade över jorden, måste han tillryggalägga 120,8 miljoner kilometer – och det är väl att märka utan att ta några pauser.

För att hinna med det måste han flyga med cirka 1040 kilometer i sekunden, vilket ungefär motsvarar 3000 gånger ljudets hastighet. Och då har han bara 1/1000 sekund på sig för att landa, klättra ned genom skorstenen och lämna julklappar vid varje besök. Det är inte så konstigt att man aldrig hinner se honom.

Källor: www.noradsanta.org Larry Silverberg: Santa’s Sleigh. www.sciencedaily.com

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: