Yves Rossy

Genombrottet är försenat

12 januari 2011 av Otto Lerche

Den stora frågan är när on-demandflygningen kan få sitt stora genombrott. Ännu ligger premiären för en teknik som kan användas av vanliga människor i bästa fall några år framåt i tiden. Ingen av de tillverkare som för närvarande arbetar med tekniken har något bud på när deras produkt kan köpas i butik.

Den schweiziske piloten Yves Rossy, bättre känd som ”jetmannen”, flög visserligen 2008 från Frankrike till England över Engelska kanalen med hjälp av en hemmabyggd kolfibervinge med fyra jetturbiner på ryggen. Det finns dock så vitt man vet inga planer på att massproducera denna riskabla konstruktion med dess kraftiga jetmotorer.

Wingsuits är på väg

Närmast ett egentligt genombrott är kanske den ”wingsuit”-teknik som våghalsen Jeb Corliss har utvecklat. Här är det emellertid inte frågan om något som liknar enbart on-demandflygning. Det är snarare en avancerad form av fallskärm. I dag arbetar Corliss på en landningsramp, som skall göra det möjligt att hoppa ut från en helikopter och landa på marken utan fallskärm. Tränade personer kan med wingsuits redan styra ett fall, till exempel från ett flygplan, med stor precision och alltså kanske snart styra sig säkert ned på en landningsramp. Miljonerna är ännu inte i hamn, men Jeb Corliss vill vara den förste som landar utan fallskärm.

Den dag Martinjetpacken eller Puffinflygplanet från NASA är redo att lyfta, väntar nästa stora utmaning, nämligen om de små flygplanen kan tillverkas så billigt och i så stort antal att de får tillräcklig spridning och betydelse i samhället, eller om de, som Mark Moore är rädd för, bara blir en leksak för excentriska personer med gott om pengar.

Denna oro har man å andra sidan haft även inför andra nya tekniker med stor potential och stora utmaningar. Som klassiska exempel nämner Mark Moore bilen och persondatorn – båda var i sin respektive barndom som produkter otänkbara att äga för vanliga människor. Ingen kan väl i dag heller föreställa sig en värld utan dessa tekniker, som – precis som on-demandfarkosterna – dock länge bara var just luftiga framtidsvisioner.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: